با قطعیهای مکرر برق و گاز طی چندسال اخیر، صنایع و تولید کشور با محدودیتهای جدی مواجه شدهاند. دراین بین بخش خصوصی تأکید دارد که دولت باید با ایجاد مشوقهای لازم زمینه جذب سرمایههای جدید به این حوزه را فراهم کند. در همین ارتباط رئیس اتاق همدان تأکید میکند خدشه به تولید به صورت زنجیروار روی سایر بخشهای اقتصادی اثر منفی دارد.
رحیم مرتضایی، رئیس اتاق همدان در گفتوگو با اتاق ایران آنلاین گفت: طی چند سال گذشته خاموشیهای تابستان و ادامه آن در فصل پاییز و همچنین کمبود گاز و قطعی آن بر معیشت و اعتماد عمومی تأثیر منفی گذاشته و به یک چالش جدی در روند تولید و تحقق توسعه پایدار تبدیل شده است.
او با تأکید بر اینکه قطع انرژی یک واحد تولیدی خسارت بالایی به بخشهای مختلف وارد میکند، گفت: با کاهش میزان تولید، از طرفی میزان ارزشافزوده و صادرات کاهش مییابد و از طرف دیگر تأمین خوراک برای واحدهای پائیندستی هم در معرض خطر قرار میگیرد. درواقع ناترازی انرژی موجب شده تا به صورت زنجیروار شاهد بروز مشکل در بخشهای مختلف اقتصاد باشیم.
این فعال اقتصادی ادامه داد: تحریم غرب علیه ایران و تعهدات ارزی در داخل فشار به واحدهای تولیدی را افزایش داد، در همین وضعیت کمبود انرژی در چند سال اخیر کمر صنایع را خم کرد. قطعیهای مکرر علاوه بر تأثیر در کاهش تولید به ماشینآلات و تجهیزات برقی هم آسیب رساند که منجر به افزایش هزینه تمام شده تولیدات داخلی شد.
رئیس اتاق همدان با نگاهی به راهکارهای کوتاهمدت و بلندمدت برای رفع ناترازی انرژی، تصریح کرد: ناترازی در انرژی موجب شده سطح سرمایهگذاری در کشور نیز به شدت کاهش پیدا کند چراکه بدون شک هر سرمایهگذاری باید بابت تأمین سوخت موردنیاز خود مطمئن باشد.
مرتضایی با بیان اینکه باید در مسیر رشد اقتصاد پایدار قرار بگیریم، یادآور شد: ایران راهی جز رشد تولید داخلی و توسعه صنعتی ندارد؛ ولی ناترازی انرژی این چرخه مهم توسعه را دچار توقف کرده است. بنابراین باید هرچه زودتر راهکارهای مناسب را شناسایی و اجرایی کنیم.
بر اساس اظهارات این فعال اقتصادی امروز فرسودگی شبکه برق، سوءمدیریت، انحصارگرایی وزارت نیرو در خرید و توزیع برق، تبدیلشدن برق به یک کالای امنیتی و از صرفهافتادن تولید این کالا برای سرمایهگذاران نتیجهاش تحمیل خاموشی با نام سوءمدیریت مصرف است.
مرتضایی با تأکید بر اینکه در شرایط ناترازی انرژی، ورود سرمایهگذاران به بخش صنعت به شدت کاهش مییابد، گفت: وزارت نیرو با سیاستهایی که در حوزه مدیریت انرژی اتخاذ کرد، موجب شد تا شاهد خاموشی برق و قطع گاز باشیم و به دنبال آن تولیدات غیرنفتی با مشکلات عدیده روبهرو شود.
رئیس اتاق همدان گفت: تأثیر خاموشیهای چند سال گذشته بر صنایع، بالا رفتن قیمتها تا چند برابر بوده است. بهطور مثال یک نمونه واضح از تأثیر خاموشی بر صنایع، قیمت سیمان و فولاد بوده که تا چند برابر رشد داشته و قیمت مسکن را هم تحت تأثیر قرار داده است.
او با بیان این مطلب که ناترازی واقعی برق در حال حاضر بیش از 20 هزار مگاوات است که منجر به سالانه 200 همت خسارت میشود، تأکید کرد: کمبود انرژی برای صنایع، برخلاف اجرا و تحقق شعارهای چند سال اخیر مقام معظم رهبری مبنی بر تقویت اقتصاد و صنعت است، بنابراین باید دولت در راستای اصلاح این وضعیت از ظرفیت متخصصان امر استفاده کند.
این فعال اقتصادی از جمله راهکارها برای رفع مشکل ناترازی را برنامهریزی در تولید، توسعه نیروگاهی مطابق با آمایش سرزمین و مطالعات توسعه شبکه عنوان کرد و افزود: رابطه دولت با بخش سرمایهگذاری نیروگاهی و بخش خصوصی نه فقط رقابت که فراتر از آن رفته که باید اصلاح شود، چراکه راهکار جبران بخش مهمی از ناترازی برق با کمک بخش خصوصی امکانپذیر است. متأسفانه دولتهای پیشین به تکلیف خود در برنامههای بالادستی حاکمیت و برنامه ششم توسعه عمل نکردند و سیاستگذاریهای نادرست کار را به اینجا رساند.
به اعتقاد مرتضایی نظام اقتصادی ایران با توجه به تحریمها بسیار آسیبپذیر شده است، از این رو ضرورت دارد هر چه سریعتر تدابیری برای بهبود وضعیت اندیشیده شود.
دیدگاه خود را بیان کنید