تعادل بخشی منابع آبی با کاهش برداشت ۴۰ درصدی

تبریز - آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد - مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان شرقی گفت: برای تعادل بخشی به منابع آبی، چاره‌ای جز کاهش برداشت ۴۰ درصدی از این منابع در ۲ دهه آینده نداریم.

به گزارش آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد، یوسف غفارزاده روز یکشنبه در نشست "واکاوی برنامه‌ سازگاری با کم‌آبی آذربایجان‌شرقی" در دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز اظهار کرد: در حال حاضر میزان برداشت از منابع آبی استان برای بخش کشاورزی ۲ میلیارد متر مکعب است که این رقم باید در مدت زمان تعریف شده حداقل به یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون متر مکعب کاهش یابد.

وی ادامه داد: سطح آب‌های زیرزمینی و آب رودخانه‌ها روز به روز کمتر می‌شود و در صورت ادامه روند فعلی پس از مدتی شاهد خالی شدن و خشک شدن سفره‌های آب زیرزمینی در استان خواهیم بود.

غفارزاده با بیان اینکه ۸۵ درصد از منابع آبی استان در بخش کشاورزی، ۱۰ درصد در بخش شرب و پنج درصد در بخش صنعت مصرف می‌شود، گفت: برای کنترل این روند در سال ۱۴۰۰ برنامه‌ای برای استان تحت عنوان سازگاری با کم آبی نوشته شد که همه دستگاه‌ها از جمله جهاد کشاورزی و دانشگاه‌ها در آن همکاری داشتند.

موضوع باز چرخانی و استفاده از پساب تصفیه شده باید مورد توجه جدی قرار گیرد زیرا طبق برنامه هفتم توسعه، صنایع حق استفاده از آب رودخانه‌ها، سدها و چاه‌ها را نخواهند داشت.

وی ادامه داد: رعایت اصلاح الگوی کشت، تغییر روش‌های آبیاری و جایگزین کردن محصولات کم آببر و روی آوردن کشاورزان به کشت و تولید محصولاتی که آب کمتری مصرف می کنند در این برنامه تاکید شده است.

غفارزاده بر اهمیت امنیت غذایی تاکید کرد و گفت: تحقق امنیت غذایی با از بین رفتن منابع آبی ارزشی ندارد و بهتر است به جای کشت محصولات پرآب بر، آنها را خریداری و واردات کنیم.

وی افزود : در کنار راه کارهایی که برای کاهش مصرف آب در نظر گرفته شده باید شبکه آبرسانی نیز نوسازی شود تا از هدر رفت آب در بخش شرب جلوگیری شود.

وی ادامه داد: در بحث صنعت نیز موضوع باز چرخانی و استفاده از پساب تصفیه شده باید مورد توجه جدی قرار گیرد زیرا طبق برنامه هفتم توسعه، صنایع حق استفاده از آب رودخانه‌ها، سدها و چاه‌ها را نخواهند داشت.

کاهش ۳۲ درصدی بارندگی در استان

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب آذربایجان شرقی نیز در این نشست با بیان اینکه از ابتدای سال آبی جاری (اول مهر) تا کنون میزان بارش‌ها ۳۲ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش یافته است، گفت: این میزان بارش در مقایسه با دراز مدت ۲۵ درصد کمتر شده است.

محمد خانی ادامه داد: کاهش میزان بارش‌ها نیاز به برگزاری نشست‌های این چنینی را بیشتر می‌کند.

وی افزود: ۲ میلیارد و ۸۵۰ میلیون متر مکعب میزان منابع آبی استان است و با توجه به اینکه متوسط بارندگی کشوری یک سوم جهانی است از این رو سرانه آب قابل دسترس برای هر فرد در ایران با توجه به کاهش منابع آبی و افزایش جمعیت از ۶ هزار متر مکعب در سال ۱۳۴۰ به یکهزار و ۴۰۰متر مکعب رسیده است.

وی گفت : متوسط سرانه آب قابل دسترس در دنیا ۶ هزار و ۸۰۰ متر مکعب است.

تعادل بخشی منابع آبی با کاهش برداشت ۴۰ درصدی

هدف گذاری خودکفایی ۹۰ درصدی تولید محصولات کشاورزی در برنامه هفتم توسعه

سرپرست سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی نیز در این نشست گفت: در برنامه هفتم توسعه تکالیفی برای بخش کشاورزی تعیین شده است که از مهم‌ترین آن ها می‌توان به رشد اقتصادی ۵.۵ درصدی سهم بخش کشاورزی و خودکفایی ۹۰ درصدی در تولید محصولات کشاورزی اشاره کرد.

شهرام شفیعی ادامه داد: بر اساس تکلیف این برنامه همچنین باید سالانه پنج درصد از واردات محصولات تراریخته کم کنیم که با توجه به محدودیت‌های اعمال شده به دلیل احیای دریاچه ارومیه کار دشواری است.

وی ادامه داد: جلوگیری از فرسایش خاک به میزان ۲۰ درصد، تولید ۲.۶ کیلوگرم محصول کشاورزی با مصرف هر متر مکعب و کاهش مصرف ۶۵ میلیارد مترمکعبی آب در سال از جمله ای برنامه‌های ابلاغی به جهاد کشاورزی است.

به گفته مدیر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان شرقی مجموع آب تجدیدپذیر استان، سه هزار و ۱۹ میلیون متر مکعب است که ۶۲ درصد آن به میزان یکهزار و ۸۸۵ میلیون متر مکعب مربوط به بخش آب‌های سطحی و ۳۸ درصد به میزان هزار و ۱۳۴ میلیون متر مکعب مربوط به بخش آب‌های زیرزمینی است.

محمدعلی حسن پور اقدم شهریور امسال در گفت‌وگو با آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد با اشاره به مطالعات مربوط به ارزیابی منابع و مصارف آب آذربایجان شرقی، در تشریح وضعیت آب تجدید پذیر به تفکیک حوضه‌های آبریز سه گانه، افزود: ۴۵ درصد از منابع آب تجدیدپذیر استان مربوط به حوضه دریاچه ارومیه، ۳۲ درصد حوضه سفیدرود بزرگ و ۲۳ درصد حوضه ارس است.

وی همچنین گفت: بر اساس آمارهای به دست آمده، از مجموع مصارف منابع آب استان، یکهزار و ۷۰۱ میلیون مترمکعب معادل۷۹.۴ درصد سهم بخش کشاورزی، ۳۲۱ میلیون مترمکعب معادل حدود ۱۵ درصد سهم بخش شرب و بهداشت، ۱۰۲ میلیون متر مکعب معادل ۴.۸ درصد سهم بخش صنایع و ۱۸ میلیون مترمکعب معادل ۰.۸ درصد در بخش فضای سبز استان به مصرف رسیده است.

دیدگاه خود را بیان کنید

0 دیدگاه