به گزارش خبرنگار علمی آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد، آموزش عالی در هفته دوم دی ماه روزهای آرامی را پشت سرگذاشت. مهمترین رویداد هفته گذشته تدوین آییننامه جدید ارتقای اعضای هیات علمی با رویکرد تخصصی و جامع بود. همچنین در بازه زمانی مذکور، ۲ ماده واحده از سوی رئیس جمهور برای اجرا ابلاغ شد که یکی مربوط به اساسنامه ستاد مرکزی اعتکاف و دیگری لزوم عدم مغایرت مفاد مقررات پشتیبان مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی با اصل مصوبات بود.
همچنین وزیر آموزش و پرورش در جمع خبرنگاران از تصویب کلیات ترمیم معدل داوطلبان کنکور خبر داد و گفت جزئیات بیشتر در این مورد را بعدا اعلام خواهد کرد. در آخرین روزهای هفته دوم دی ماه همایش مهاجرت نخبگان علمی در ایران برگزار شد و در این همایش علل و راهکارهای حل این مشکل از سوی کارشناسان و صاحبنظران بیان شد.
نخستین دوره المپیک بازیهای فکری دانشجویان ایران
اولین المپیک بازیهای فکری دانشجویان ایران که فراخوان شرکت در آن ۲۸ مرداد منتشر شده بود؛ سوم تا پنجم دی ۱۴۰۳ در قالب بوتکمپ علمی و آموزشی با عنوان جهش کاپ، به همت جهاد دانشگاهی واحد هنر و با مشارکت معاونت فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم برگزار شد.
هدف برگزاری این المپیک ایجاد نشاط در بین جوانان، ترغیب دانشجویان به حضور در فعالیتهای جمعی و پیشگیری از آسیبهای اجتماعی است.
وحید شالچی معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در این مراسم اعلام کرد: با هماهنگی معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم، علاوه بر اهدای تندیس و جوایز نقدی، حمایتهایی نظیر گرنتهای ۱۰۰ و ۵۰ میلیون تومانی، منتورینگ رایگان یکساله و فراهمسازی شرایط استقرار در پارکهای علم و فناوری برای تجاریسازی آثار برتر در نظر گرفته شده است.
امین مختاری رئیس جهاد دانشگاهی هنر و دبیر نخستین المپیک بازیهای فکری دانشجویان ایران نیز در این مراسم اظهار داشت: برگزاری چنین رویدادهایی نهتنها به تقویت مهارتهای دانشجویان و کشف استعدادهای آنها کمک میکند، بلکه باعث شکلگیری موجی از پویایی و نشاط در جامعه دانشگاهی میشود که میتواند به الگویی الهامبخش برای دیگر فعالیتهای دانشجویی تبدیل شود.
تدوین آییننامه جدید ارتقای اعضای هیات علمی
جلسه شورای تحول و ارتقای علوم انسانی روز شنبه (هشتم دی ماه) با حضور حجت الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه و به ریاست سعید رضا عاملی و با حضور اعضا در محل دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی و با موضوع آییننامه ارتقای اعضای هیات علمی حوزه علوم انسانی و هنر برگزار شد.
در این جلسه، عاملی از تدوین آییننامه جدید ارتقای اعضای هیات علمی با رویکرد تخصصی و جامع خبر داد و گفت: با توجه به محدودیتهایی که برای تدوین متن آییننامه وجود دارد، تلاش شده است تا یک سند جامع، منسجم و کاربردی ارائه شود که ضمن احترام به تجربیات گذشته، پاسخگوی نیازهای فعلی نیز باشد.
ابلاغ ۲ ماده واحده برای اجرا از سوی رئیسجمهور
مسعود پزشکیان، رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی ماده واحده «لزوم عدم مغایرت مفاد مقررات پشتیبان مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی با اصل مصوبات» را روز شنبه (هشتم دی ماه) که در این شورا مصوب شده بود را برای اجرا ابلاغ کرد.
در تبصره این ماده واحده تاکید شده است: در صورت تشخیص وجود مغایرت، موضوع توسط دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی جهت بررسی و رفع مغایرت به دستگاه و وزارتخانه مربوطه اعلام میشود و در صورت عدم رفع موضوع مغایرت و یا ابهام، موضوع جهت تعیین تکلیف در شورای عالی، مطرح و تصمیمگیری میشود.
همچنین رئیسجمهور و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی در اقدامی دیگر ماده واحده «اصلاح و تکمیل موادی از اساسنامه ستاد مرکزی اعتکاف» مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی را برای اجرا ابلاغ کرد.
طراحی و ساخت سامانه تقطیر مولکولی توسط پژوهشگران دانشگاه تهران
محققان دانشکدگان علوم دانشگاه تهران برای نخستین بار در خاورمیانه، یک سامانه تقطیر مولکولی طراحی کردند که قادر به استخراج برخی ترکیبات دارویی و مکملهای دارویی-غذایی پرمصرف است.
محصول امگا ۳ در مقیاس پایلوت، با موفقیت تولید شده است. این سامانه اکنون در حال بهینهسازی شرایط فرایندی برای استخراج آلفا-توکوفرول و CBD است. مهدی طاعتی، فاطمه اشعاری و سجاد تاجدینی از همکاران این پروژه پژوهشی بودهاند.
ضرورت بازنگری اساسنامه دانشگاه پیام نور متناسب با نیازهای روز
حجتالاسلام عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگ در همایش روسای نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه پیام نور که روز شنبه (هشتم دی ماه) برگزار شد بر ضرورت بازنگری در اساسنامه دانشگاه پیام نور متناسب با نیازهای روز تاکید کرد و گفت: باید نقشه راهی برای دانشگاه پیام نور تهیه و در شورا مصوب شود تا با تغییر دولتها دستخوش تغییرات نشود.
درگذشت سید عبادالله محمودیان چهره ماندگار ریاضی کشور
سید عبادالله محمودیان که در سال ۱۳۸۹ موفق به کسب عنوان چهره ماندگار ریاضی کشور شد، هشتم دی ماه درگذشت.
حسین سیمایی صراف وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و حسین افشین معاون علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیسجمهور در پیامهای جداگانه، درگذشت سید عبادالله محمودیان چهره ماندگار ریاضی کشور را تسلیت گفتند.
مراسم بدرقه پیکر عبادالله محمودیان استاد پیشکسوت دانشکده ریاضی این دانشگاه با حضور رئیس، مسئولان، استادان، دانشجویان دانشگاه و خانواده وی، روز یکشنبه (۹ دیماه سال ۱۴۰۳) مقابل دانشکده علوم ریاضی برگزار شد.
پذیرش بدون آزمون استعدادهای درخشان در دانشگاه جامع انقلاب اسلامی
دانشگاه جامع انقلاب اسلامی روز یکشنبه (۹ دی ماه) اعلام کرد که در اجرای سیاستهای هدایت و حمایت از دانشجویان برتر برای ورود به دوره کارشناسی ارشد و با استناد به آییننامه «پذیرش بدون آزمون استعدادهای درخشان در دوره تحصیلی کارشناسی ارشد» از میان برگزیدگان علمی دوره کارشناسی پیوسته، برای نیمسال اول سال تحصیلی ۱۴۰۵-۱۴۰۴ در ۳۰ رشته دوره روزانه کارشناسی ارشد، دانشجو میپذیرد.
متقاضیان میتوانند تا ۳۰ اسفندماه ۱۴۰۳ نسبت به ثبتنام و ارسال مدارک از طریق ایمیل Talent۱۴۰۴@cuir.ac.ir اقدام کنند.
مجله دانشگاه صنعتی امیرکبیر در پایگاه اسکوپوس نمایه شد
مجله علمی تحقیقاتی این دانشگاه صنعتی امبیرکبیر با عنوان مدلسازی و شبیهسازی AUT Journal of Modeling and Simulation به سردبیری محمدباقر منهاج استاد دانشکده مهندسی برق موفق به دریافت نمایه Scopus در سال ۲۰۲۴ شد.
مجله مدلسازی و شبیهسازی یک مجله نیمهسالانه با سیستم داوری دوسوکور (پنهان بودن هویت داور و نویسنده) است که از سال ۲۰۰۹ تأسیس شد و مقالات علمی با ارزش آرشیوی و نقدهای انتقادی مرتبط با رشتههای مختلف در مدلسازی سیستم را میپذیرد.
برگزاری جلسه شورای تخصصی سیاستگذاری آموزش عالی مهارتی
جلسه شورای تخصصی سیاستگذاری آموزش عالی مهارتی به ریاست معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و با حضور رؤسا و معاونان آموزشی دانشگاه ملیمهارت و دانشگاه جامع علمی کاربردی، مدیران کل معاونت آموزشی و نمایندگان مرکز نظارت، ارزیابی و تضمین کیفیت آموزش عالی و معاونت پژوهشی وزارت علوم روز دوشنبه (۱۰ دی ماه) برگزار شد.
روح الله رازینی معاون آموزشی وزارت علوم ضمن تاکید بر اهمیت حوزه مهارتی در برنامههای این وزارتخانه و مواد مصوب در برنامه هفتم پیشرفت، این حوزه را از اولویتهای کلیدی وزارت علوم برشمرد.
محمد علی اکبری رئیس دانشگاه جامع علمی کاربردی نیز در این جلسه با اشاره به سیاستهای ارائه شده، آمادگی دانشگاه علمی کاربردی را در تحقق اهداف برنامه هفتم پیشرفت و همراهی با سایر دانشگاههای کشور در ارتقای آموزش مهارتی اعلام کرد.
برگزاری نخستین همایش ملی هنر از منظر اندیشه اسلامی و اندیشمندان مسلمان
نخستین همایش ملی هنر از منظر اندیشه اسلامی و اندیشمندان مسلمان صبح روز دوشنبه ۱۰ دی ۱۴۰۳ توسط دانشگاه جامع امام حسین (ع) و با همکاری دانشگاهها و مراکز هنری کشور در سالن همایشهای فرهنگستان هنر برگزار شد.
در این همایش حجتالاسلام عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، سردار محمدرضا نقدی معاون هماهنگکننده سپاه پاسداران، محمدرضا حسنیآهنگر رئیس دانشگاه جامع امام حسین (ع)، مجید شاهحسینی رئیس فرهنگستان هنر و مهدی حمیدیپارسا رئیس دانشگاه هنر و اندیشه اسلامی حضور داشتند.
در این مراسم حجت الاسلام خسروپناه با بیان اینکه اقسام هنر در ایران مبتنی بر حکمت است، گفت: اگر هنر بر پایه عقل نظری، عملی و معاش با هم جمع شود، هنر حکمی میشود. پس تفاوت این سه هنر در زیبایی و تخیل نیست؛ تفاوت در منشا تخیل است.
در این همایش از کتابهای «زیباییشناسی و هنر در اندیشههای فلسفی علامه طباطبایی»، «حقیقت و نسبت آن با هنر»، « حکمت هنر اسلامی ایران از دیدگاه سید حسین نصر»، «در وصف آن شمایل» و «درسگفتارهای همایش ملی هنر» رونمایی شد.
برگزاری همایشی ملی با نام «توسعه اقتصادی و اجتماعی جزایر سهگانه و تقویت وفاق با همسایگان»
به دنبال بالا گرفتن ادعاهای نادرست درباره مالکیت جزایر سهگانه ایرانی در خلیج فارس (ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک) در ماههای اخیر و با توجه به مسئولیت اجتماعی دانشگاهیان در زمینه بررسی مسائل روز، تحلیل شرایط و ارائه راهکارهای کارآمد و علمی با هدف افزایش امنیت و فراهم ساختن زمینه توسعه و پیشرفت، دانشگاه علامه طباطبائی روز دوشنبه (۱۰ دی ماه) همایشی ملی با نام «توسعه اقتصادی و اجتماعی جزایر سهگانه و تقویت وفاق با همسایگان» با هدف هماندیشی درباره چشمانداز توسعه این جزایر برگزار کرد.
شجاع احمدوند سرپرست دانشگاه علامه و محمد بهشتی عضو شورای عالی میراث فرهنگی و استادان این دانشگاه در دانشکده مدیریت گرد هم آمدند تا راهکاری را برای توسعه اقتصادی و اجتماعی جزایر سهگانه ارائه دهند. این استادان پیش از برگزاری این همایش از جزایر سهگانه بازدید کردند.
محمدرضا حافظنیا استاد دانشگاه تربیت مدرس در این همایش گفت: دستیابی به هدف تامین امنیت و توسعه و رفاه در منطقه خلیج فارس مستلزم تغییر رویکردهای سنتی به اتخاذ استراتژی ژئوپولتیکی اقتصادی پایه یا همان چیزی است که بعد اقتصادی ژئوپولیتیکی مبتنی بر هویت و کارکردهای ذاتی این منطقه را دارد.
سید محمد بهشتی (شیرازی) عضو شورای عالی میراث فرهنگی هم در این نشست با طرح این پرسش که این سه جزایر کجاست و چرا این جزایر سبز است و آب آن از کجاست؟ گفت: ایران یک سرزمین بالقوه است. ما ظرفیت بالفعل زیادی نداریم. هنر زیستن در سرزمین ایران در طول تاریخ که به اندازه تاریخ بشر است، هنر بالفعل کردن است.
شجاع احمدوند سرپرست دانشگاه علامه طباطبایی در پایان این بخش از نشست به نقش نهاد دانشگاه در توسعه موضوع همایش پرداخت و اظهار داشت: ضروری است تا دانشگاه به نهاد حل المسائلی تبدیل شود. تصور میکنم در دوران جدید دانشگاهها دو کارویژه مهم دارند؛ نخست مسالهمند کردن مشکلات جامعه ایدهپرداز برای حل آن و دومین کارویژه تصویرسازی ملی در افکار عمومی است. در عصر روایتها و فرا روایتها دانشگاهها مرجعیت لازم را برای تصویرسازی بنیانهای فرهنگی و ملی کشور دارند.
گرامیداشت شصتمین سال تاسیس دانشگاه الزهرا (س)
پیمان صالحی معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری روز دوشنبه (دی ماه) در مراسم گرامیداشت شصتمین سال تاسیس دانشگاه الزهرا (س) گفت: در ۳ سال گذشته، تعداد ۸۳ نشریه در کشور نمایهسازی شده است و قول میدهم سال آینده این رقم دو برابر شود.
غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی نیز در این مراسم گفت: نبایستی در دانشگاه، فضای گفتمان جنسیتی وجود داشته باشد و باید از تقابل و تضاد جنسیتی جلوگیری کنیم.
وی به دانشگاهها توصیه کرد که کیفیت را فدای کمیت نکنند و افزود: امروز نگران کمی جمعیت هستیم و نباید کیفیت را فدای کمیت کنیم و در دانشگاهها باید کیفیت ارتقا یابد.
حجت الاسلام مصطفی رستمی رئیس نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاهها گفت: طبق آخرین آمار، ۱۸ دانشمند زن ایرانی جزء پر استنادترین زنان دانشمند جهان هستند که این نشان از پیشرفت بانوان در اسلام و جمهوری اسلامی ایران است.
در ابتدای این مراسم، رئیس دانشگاه الزهرا (س) نیز گفت: امروز در نقطه زیبایی از تاریخ این دانشگاه ایستادهایم. طبق آخرین آمار، دانشگاه الزهرا (س) ۵۰ هزار بانوی دانشآموخته، ۱۰ هزار دانشجو در ۱۲۰ رشته، ۳۸۰ استاد و حدود ۵۰۰ عضو هیات علمی دارد که همه اینها نشان از محیطی با نشاط و افقهای روشن برای آینده است.
نتایج آزمون کتبی کارشناسی رسمی دادگستری اعلام شد
کارنامه نتایج کتبی آزمون اخذ پروانه کارشناسی رسمی دادگستری مرکز وکلاء، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه که در ۱۸ آبان ماه ۱۴۰۳ برگزار شد، ۱۰ دیماه در درگاه اطلاعرسانی سازمان سنجش آموزش کشور به نشانی www.sanjesh.org قرار گرفت.
متقاضیان پس از مشاهده نتیجه آزمون، چنانچه در ردیف پذیرفتهشدگان قرار گرفتهاند، باید از ۱۸ دی ماه ۱۴۰۳ تا ۲۸ دی ماه ۱۴۰۳ برای انجام ثبتنام و بارگذاری مدارک به سامانه جذب مرکز وکلاء، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوهقضائیه به نشانی jazb.۲۳۰۵۵.ir مراجعه کنند. مسئولیت عدم ثبتنام پذیرفتهشدگان در تاریخ اعلامی بر عهده متقاضی است.
برگزاری نشست دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با جمعیت وفاداران انقلاب اسلامی
حجتالاسلام عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی روز سهشنبه (۱۱ دی ماه) در نشستی با جمعیت وفاداران انقلاب اسلامی تاکید کرد که زیست جهان پسامدرن با امر و نهی و تصویب سند شورا حل نمیشود و در گام دوم انقلاب به رویکردی نوین نیاز داریم.
وی تصریح کرد: ایرانیان همواره غیرت ملی داشتند و دارند. با این حال لازم است که به مسائل جدید اندیشیده شود، جمعیت وفاداران انقلاب اسلامی میتواند به عنوان گام دوم روی این موضوعات کار کند.
ساخت سیستم الکتریکی تشخیص غدد لنفاوی سرطانی توسط محققان دانشگاه تهران
پژوهشگران دانشگاه تهران در پژوهشی که با همکاری پژوهشگران دانشکده برق و کامپیوتر دانشکدگان فنی و مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شده است، دستگاهی برای تشخیص غدد لنفاوی سرطانی و مهار متاستاز سرطان پستان طراحی و ساخته شده است.
این دستگاه حساسیت و دقت بالایی در تشخیص درگیری لنفنودهای سنتینل و غیرسنتینل در اتاق جراحی منطبق بر پاتولوژی پرمننت به عنوان استاندارد طلایی در بیماران شیمیدرمانینشده دارد. در بیماران شیمیدرمانیشده نیز قادر است با دقت بالا، درگیری لنفنودها را با توجه به اثرات درمان دارویی بر روی خصوصیات پاتوبیولوژیک بافت لنفنود تشخیص دهد.
برگزاری نشست دبیران مناطق دهگانه ورزشی دانشگاهها
سعید حبیبا رئیس سازمان امور دانشجویان در نشست دبیران مناطق دهگانه ورزشی دانشگاهها ضمن تاکید بر ریلگذاری صحیح در حوزه ورزش دانشگاهی گفت: بر اساس تحقیقات علمی دانشمندان، بخشی از افسردگیهای موجود در جوامع به دلیل استفاده بیش از حد از فناوری است به این معنا که افراد در مواجه با فناوری درونگرا میشوند و به سبب آن دچار افسردگی خواهند شد؛ بنابراین برای جلوگیری از این معضل، ورزش بسیار گزینه مناسبی است.
همایش «مهاجرت نخبگان علمی در ایران امروز»
همایش دو روزه «مهاجرت نخبگان علمی در ایران امروز، چالشها و راهکارها» با حضور کارشناسان و تحلیلگران حوزه مهاجرت روز چهارشنبه (۱۲ دی ماه) آغاز به کار کرد. این همایش در پژوهشگاه صنعت نفت و به همت انجمن ایرانی اخلاق در علوم و فناوری برگزار شد.
سونامی مهاجرت، بیتوجهی به نخبگان و بیتوجهی به انسانهای معمولی به عنوان قسمت اعظم جامعه، رهایی از قید و بندها و داشتن امکانات ایران برای نگهداری نخبگان، محورهای مورد بحث در همایش مهاجرت نخبگان است.
مسعود صفایی مقدم دبیر علمی همایش در این نشست گفت: پدیده مهاجرت یک معضل و صیانت از سرمایههای اصیل، ضروری است.
مصطفی معین رئیس همایش به سابقه تاریخی مهاجرت پرداخت و گفت: سرمایه اصلی کشور ما قبل از این که نفت و گاز و منابع طبیعی و زیرزمینی باشد، منابع انسانی ایران است. باید پدیده مهاجرت هرچه سریعتر جزء اولویتهای ملی قرار بگیرد و راهکاری برای آن اندیشیده شود.
یوسف ثبوتی، موسس دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان گفت: مهاجرت نخبگان، ریشه تاریخی بسیار عمیقی دارد و اگر این آمادگی در محیط نباشد مهاجرتها تداوم مییابد و تنها راهکار نگهداشت نخبگان، داشتن امکانات است که باید پذیرای نخبگان بود.
حمیرا وفایی استاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز گفت: بر اساس آمار بانک جهانی، ایران سالیانه ۵۰ میلیارد دلار به خاطر فرار مغزها هزینه میکند.
وی درباره یکی از راهکارهای جلوگیری از فرار مغزها گفت: دولتمردان و سیاستگذاران ما حداقل باور کنند که این خطر تهدیدی برای این کشور است و اگر سیاستمداران و سیاستگذاران ما دل در گرو منافع ملی داشته باشند قطعاً برای حل این مشکلات کمک خواهند کرد.
دیدگاه خود را بیان کنید