دارابی: برخورد جدی با قصور در حوزه میراث/سند ملی میراث فرهنگی و موزه‌داری تصویب می‌شود

تهران- آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد- قائم مقام و معاون وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با اشاره به لایحه حفاظت از میراث فرهنگی و تاکید بر اهتمام استان‌ها در این زمینه گفت: نخستین اصل ما حفاظت و صیانت از میراث فرهنگی است که کلیدی‌ترین اصل است و ما امانتداران نیاکان خود هستیم.

به گزارش خبرنگار فرهنگی آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد، علی دارابی در آیین گشایش پنجمین همایش سراسری معاونان میراث فرهنگی سراسر کشور که صبح سه‌شنبه در سالن اجتماعات فجر برگزار شد، اظهار داشت: باید با تمام وجود در حفاظت از این میراث پرافتخار خود تلاش کنیم و دومین اصل دفاع از حقوق عامه مردم است.

وی افزود: مردم باید میراث فرهنگی را در متن زندگی خود ببینند نه این که آن را مزاحم زیست خود بدانند. حفاظت از میراث فرهنگی از اصول گفتمان حقوق بشری است و تامین حقوق مالکانه اساس حفاظت از میراث فرهنگی است.

وی سومین اصل را توسعه میراث فرهنگی خواند و گفت: بخشی از این زیرساخت‌ها مرتبط با وزارت میراث فرهنگی است و باید قوانین و مقررات و استانداردهای حفاظت از میراث را به روز کنیم که این به توسعه و پیشرفت کشور کمک می‌کند.

قائم مقام و معاون وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی همچنین با تاکید بر لزوم افزایش سواد، دانش و آگاهی‌های عموم جامعه با میراث فرهنگی افزود: باید تلاش کرد که این امر را به یک فرهنگ عمومی تبدیل کرد.

دارابی افزود: با همه تلاشی که داشتیم و مسئولیت کمیته اقتصادی در استان‌ها که بر عهده مدیران کل میراث فرهنگی است، اما از این ظرفیت استفاده نمی‌کنیم. ما این مساله را به طور جدی پیگیری می‌کنیم و با هر گونه قصور در این زمینه برخورد جدی می‌شود. 

ایجاد هیات‌های اندیشه‌ورز به مثابه اتاق‌های فکر نخبگان در حوزه میراث

وی همچنین با اشاره به اصل مردمی‌سازی میراث فرهنگی گفت: رویکرد انحصارگرایانه در این زمینه را باید کنار بگذاریم و برای این که میراث فرهنگی به یک فرهنگ عمومی تبدیل شود باید تلاش کنیم و از ظرفیت سازمان‌های مردم نهاد استفاده کنیم. همچنین ارائه طرح و برنامه از سوی استان‌ها جزو مطالبات جدی است. 

دارابی به تصویب حفاظت از  ۲۷۵ بنا از سوی دولت اشاره و بر ضرورت برنامه‌ریزی مناسب در بهره‌برداری از این امکان تاکید کرد. 

وی خطاب به معاونان میراث فرهنگی ادارات کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ادامه داد: من برنامه آموزش کارکنان در سراسر کشور را از شما مطالبه می‌کنم. بهترین کار را نیز در زمینه پژوهش و مطالعات باید انجام داده و آخرین مطالعات در این زمینه باید در دسترس قرار گیرد. هیات‌های اندیشه‌ورز به مثابه اتاق‌های فکر نخبگان باید در دستور کار قرار گیرد.

دارابی با اشاره به برنامه ۵ ساله گفت: یکی از موارد این برنامه ایجاد ارتباط میان استان‌ها و پژوهشگاه میراث فرهنگی است که باید از این ظرفیت استفاده شود. 

معاون وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با تاکید بر استفاده از ظرفیت هوش مصنوعی و متاورس در تولید محتوا گفت: صدا، کار و اقدامات شما باید بلند به گوش جامعه برسد و ارائه تصویر مستند و درست از میراث فرهنگی در کنار برگزاری رویدادها از اولویت‌های کاری شماست.

رعایت اصول مرمت آثار میراث فرهنگی

دارابی در ادامه آیین گشایش همایش معاونان میراث فرهنگی سراسر کشور که به مدت سه روز برگزار می‌شود با اشاره به رعایت اصول درست مرمت آثار میراث فرهنگی، گفت: وقتی از مرمت صحبت می‌کنیم باید بدانیم بر اساس کدام اسناد جهانی و ملی می‌خواهیم این کار را انجام دهیم. اگر حفاظت از میراث فرهنگی را لازمه توسعه پایدار و دفاع حقوق بشر بدانیم باید با اصول و ارکان حفاظت از میراث فرهنگی آشنا باشیم. 

وی افزود: وقتی صحبت از حفاظت از میراث فرهنگی می‌کنیم باید این میراث را از دیگر بافت‌های تاریخی جدا کنیم و این نیازمند آگاهی از اسناد ملی و جهانی است. اشکال وارده به مرمت‌های ما این است که مرمت برخی آثار طولانی مدت شده و آغاز و خاتمه آن مشخص نیست. 

معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری افزود: یکی از اصول اساسی این است که بدانیم الگو و مدل ما برای حفاظت از میراث فرهنگی چیست. الگوها باید مبتنی بر اقلیم و آمایش سرزمین باشد و بر اساس آن عمل کنیم. 

وی در بخش دیگری از اظهارات خود به ۱۰ برنامه وزارت میراث فرهنگی اعم از برنامه پنج ساله در استان‌ها که در برخی استان‌ها تصویب شده اشاره کرد و گفت: ما در افق ۵ ساله تعهد و انتظار متقابل را تعریف کرده‌ایم و سهم استان‌ها اعم از حفاظت از یک هزار موزه کشور مشخص شده است.

تشکیل سریع ستاد نوروزگاهی

دارابی همچنین با اشاره به زنگ میراث فرهنگی در مدارس، گفت: کارگاه‌های آموزشی در استان‌ها باید برای معلمان برگزار شود تا آن‌ها با زبان دانش‌آموزان مطالب را ارائه کنند. 

معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری افزود: دستورالعملی در این زمینه ابلاغ می‌شود اما منتظر دستورالعمل نباشید و از هفته آینده اقدام کنید. بازدید از موزه‌ها رایگان است. 

وی همچنین با اشاره به نورزوگاه‌ها گفت: باید از این ظرفیت برای حفاظت از میراث فرهنگی استفاده شود و هماهنگی‌ها باید به طور مرتب انجام شود. 

دارابی با تاکید بر تشکیل سریع ستاد نوروزگاهی برای بهره‌مندی از موزه‌ها و نیز ضرورت تشکیل شوراهای ابلاِغی در استان‌ها گفت:گروهی به استان‌ها در این زمینه اعزام می‌شوند.

وی در عین حال با اشاره به مذاکراتی در مورد ۴ هزار و ۲۲۵ پست سازمانی در وزارت میراث، با سازمان امور استخدامی گفت: از این تعداد، یک هزار ظرفیت برای بخش یگان حفاظت از میراث فرهنگی در نظر گرفته شده است.

سند ملی میراث فرهنگی و موزه‌داری تصویب می‌شود

معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همچنین با اشاره کاستی‌هایی در عرصه روابط عمومی در وزارتخانه و اینکه نیمی از ادارات کل استان‌ها اصلا روابط عمومی ندارند، گفت: روابط عمومی باید اطلاع‌رسانی و پاسخگویی و استفاده از رسانه‌های نوین و مخاطب‌شناسی را به طور جدی پیگیری کند.

دارابی در ادامه با تاکید بر بهره‌مندی از ظرفیت رسانه‌ها افزود: ما بدون رسانه‌ها خاموش هستیم. هر اقدامی انجام می‌دهید باید اطلاع‌رسانی و رسانه‌ها برای اطلاع‌رسانی دعوت کنید.

وی از تصویت سند ملی میراث فرهنگی به زودی خبر داد و گفت: متعاقب آن، سند ملی موزه‌داری با مشارکت  ۲۷یا ۲۸ نهاد به امضا می‌رسد.

دیدگاه خود را بیان کنید

0 دیدگاه