معاهده مشارکت جامع همکاری ایران و روسیه؛ از اقتصاد تا فرهنگ

تهران - آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد - خبرنگاران آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد و خبرگزاری اسپوتنیک روسیه در یک ویدئوکنفرانس مشترک به ارزیابی جنبه‌های مختلف معاهده مشارکت جامع همکاری ایران و روسیه پرداخته و چشم‌انداز همکاری‌های تهران و مسکو را در حوزه‌های اقتصادی، سیاسی و فرهنگی بررسی کردند.

به گزارش گروه سیاست خارجی آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد، روز دوشنبه ۱ بهمن ماه ۱۴۰۳ میزگرد مجازی در رابطه با «تاریخ روابط میان ایران و روسیه با قدمتی چند صد ساله» و با توجه به سفر هفته گذشته مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران به روسیه و امضای معاهده «مشارکت جامع راهبردی» میان دو کشور با حضور لیلا واحدی، کارشناس و خبرنگار حوزه سیاست خارجی خبرگزاری آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد و ایوان زاخاروف، رئیس بخش کشورهای خاورمیانه خبرگزاری روسی اسپوتنیک برگزار شد.

لیلا واحدی، کارشناس گروه اخبار سیاست خارجی آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد در این ویدئو کنفرانس، امضا قرارداد ۲۰ ساله میان دو کشور را دارای اهمیت دانست و گفت: همکاری‌ در حوزه‌های اقتصادی، دفاعی، فنی، بهداشت، درمان و کشاورزی، مهم‌ترین بخش‌های این قرارداد است و جنبه راهبردی این توافقنامه، آن را برای هر دو کشور دارای اهمیت مضاعف کرده است.

وی با اشاره به اینکه توافقنامه حاضر، نسخه به ‌روز شده از توافق‌هایی است که سال ۱۳۷۹ میان دو کشور امضا شده بود، تاکید کرد بخش‌های اقتصادی این سند، برای ایران دارای اولویت است.

واحدی در این زمینه، به آمادگی ایران برای همکاری در حوزه انرژی، سرمایه‌گذاری مشترک و انتقال دانش و فناوری در بخش استخراج و تولید نفت و گاز اشاره کرد و گفت: بهره‌برداری از راه‌گذر شمال-جنوب، گسترش مبادلات بانکی، استفاده از ارزهای مشترک دو کشور و توسعه بازرگانی از دیگر موضوعات مهم در روابط تهران و مسکو است.

خبرنگار سیاست خارجی آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد یادآور شد در بندهای ۳۰ و ۳۱ از توافق اخیر، به موضوع دارو، درمان و حتی سبک زندگی سالم توجه شده است و ایران امیدوار است با توجه به ظرفیتی که در تولید و صادرات دارو دارد، بتواند از بازار روسیه بیش از پیش استفاده کند.

وی ضمن اشاره به اهمیت همکاری‌های نظامی و دفاعی تهران و مسکو، گفت: در سند توافقنامه، بر این نکته تاکید شده که این توافق، بر اساس حقوق و قوانین بین‌المللی تنظیم شده و علیه هیچ کشور ثالثی نیست.

واحدی همکاری فنی در حوزه امنیت سایبری را نیز مهم ارزیابی کرد و گفت: ایران در زمینه مقابله با هکرهایی که بخشی از امنیت ملی کشورها را به خطر می‌اندازند، آماده همکاری با روسیه است.

وی کلان ‌نگاه ایران و روسیه به نظام بین‌الملل را از این نظر دارای اشتراک دانست که هردو کشور، مخالف یکجانبه‌گرایی و طرفدار چندجانبه‌گرایی در نظام بین‌المللی هستند.

واحدی ضمن تاکید بر صلح‌آمیز بودن معاهده ایران و روسیه، اهمیت تلاش مشترک تهران و مسکو برای مقابله با تبلیغات رسانه‌ای غرب علیه همکاری دو کشور را نیز یادآور شد.

واحدی ابراز امیدواری کرد که توافقنامه همکاری‌های راهبردی ایران و روسیه، زمینه را برای رایزنی و حل و فصل چالش‌هایی که در روابط دو طرف وجود داشته است، از جمله در رژیم حقوقی خزر و همکاری‌های صلح‌آمیز هسته‌ای نیز فراهم کند.

وی در پایان، احترام متقابل و حفظ منافع ملی ایران در روابط تهران با همه کشورها را مهم دانست و گفت: در همین راستا، ایرانیان به مناسبات مسکو و دولت جدید آمریکا از نظر ارتباط آن با منافع ملی ایران توجه دارند و آن را پیگیری می‌کنند.

همکاری فرهنگی، بستری برای دوستی پایدار است

ایوان زاخاروف، رئیس بخش کشورهای خاورمیانه خبرگزاری اسپوتنیک نیز در این ویدئو کنفرانس، بر اهمیت همکاری‌های فرهنگی و هنری میان تهران و مسکو به عنوان بستری برای دوستی و همکاری‌های پایدار تاکید کرد.

وی برگزاری نمایشگاه‌های هنری و جشنواره‌های فرهنگی، ترجمه آثار علمی و ادبی، تبادل استاد و دانشجو، اعطای بورس تحصیلی و پژوهشی و برگزاری دوره‌های آموزشی مشترک را از جمله روش‌های موثر در همکاری فرهنگی میان ایران و روسیه دانست.

زاخاروف همکاری رسانه‌ای میان ایران و روسیه را نیز مهم ارزیابی کرد و گفت: پروژه‌های مشترک رسانه‌ای، تبادل خبرنگاران و تولید برنامه‌های مشترک، به انتقال دقیق و صحیح پیام‌های فرهنگی کمک خواهد کرد و رسانه می‌تواند نقش خود را به عنوان پل فرهنگی و آموزشی میان دو کشور ایفا کند.

وی در پایان، برخی تفاوت‌های فرهنگی، زبانی و گاه سیاسی را چالش‌هایی دانست که ممکن است در همکاری‌های فرهنگی بروز کند و گفت: برای رفع این چالش‌ها، به اجرای برنامه‌های آموزشی و فرهنگی نیاز داریم تا دو طرف سطح دانش خود از فرهنگ و زبان طرف مقابل را ارتقا دهند.

معاهده مشارکت جامع همکاری روسیه و ایران، روز جمعه ۲۸ دی ماه و در جریان سفر رئیس‌ جمهوری اسلامی ایران به مسکو میان دو کشور امضا شد.

دیدگاه خود را بیان کنید

0 دیدگاه