«ولی فیضی اصل» روز سهشنبه در گفتوگو با خبرنگار آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد با تأکید بر اهمیت تأمین نیتروژن در زمان کاشت در مناطق سرد، نیمهسرد و معتدل که شرایط اقلیمی متغیری دارند، افزود: رعایت توصیههای مربوط به مصرف کود در سالهای خشک و تر، به افزایش عملکرد و پایداری تولید گندم دیم منجر میشود به شرطی که سایر توصیههای بهزراعی و انتخاب ارقام مناسب بهدقت رعایت شود.
وی استفاده از ۹۰ کیلوگرم در هکتار کود اوره به صورت جایگذاری در پاییز (بهعنوان کود پایه) در مراحل اولیه رشد برای افزایش استقرار و ریشهزایی قویتر گیاه در طول فصل رشد و ۳۰ کیلوگرم در هکتار کود اوره به عنوان کود سرک برای تکمیل نیاز نیتروژنی گیاه در اوایل بهار و همزمان با وقوع بارندگیهای مؤثر و متوالی (۲۵ تا ۳۰ میلیمتر بارندگی در ۲ تا سه روز متوالی) برای جذب حداکثری نیتروژن توسط گیاه و کاهش هدررفت کود را مورد تاکید قرار داد.
«فیضی اصل» اعلام کرد: کشاورزان دیمکار با اتخاذ یک راهبُرد هوشمندانه در مصرف کود ازته در دیمزارها و با بهرهگیری از این یافتههای علمی و اجرای دقیق توصیههای ارائه شده، ضمن افزایش چشمگیر عملکرد خود با جلوگیری از مصرف دیرهنگام و بیش از حد کود سرک و کاهش هزینهها به پایداری تولید و امنیت غذایی کشور کمک خواهند کرد.
پایداری تولید گندم در گرو انتقال دانش فنی به دیمکاران است
رئیس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور گفت: برای پایداری تولید گندم در کشور اساسیترین کار، انتقال دانش فنی از مراکز تحقیقاتی به کارشناسان، مروجان و کشاورزان است.
«مظفر روستایی» به تغییرات اقلیمی و کاهش منابع آبی در سطح کشور اشاره کرد و افزود: تولید پایدار در چنین شرایطی تنها در سایه بهرهگیری از یافتههای جدید امکانپذیر بوده و رعایت تناوبهای زراعی در پایداری تولید نیز بسیار ضروری است.
وی با تاکید بر جایگاه کشاورزی حفاظتی در پایداری تولید در زراعت دیم نیز بیان کرد: بر اساس یافتههای جدید، استفاده از کشاورزی حفاظتی در مناطق گرمسیر و معتدل گرم کشور تحت شرایط متغیر اقلیمی موجب افزایش تولید میشود.
به گفته رئیس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، کشاورزی حفاظتی به کاهش فرسایش بادی و آبی، ذخیره بیشتر رطوبت و کاهش تعداد عملیات زراعی در مزرعه کشاورزان نیز منجر میگردد.
به گزارش آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد امروزه پژوهشگران موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، بستر رونق و پایداری تولید گندم را با مدل تحقیق برای توسعه شخم میزنند تا بذر امنیت غذایی بکارند و محصولی سودآور از دیمزارها برداشت کنند.
گفتنی است برخیها تصور میکنند که زراعت دیم نمیتواند پایدار باشد اما این نوع از زراعت هم اصول و جزئیات خودش را دارد و با دقت و بهرهمندی از دانش روز میتوان آن را مدیریت کرد.
زراعت دیم با استفاده از آب باران یا «آب سبز» به دنبال تولید محصول اقتصادی و تامین امنیت غذایی است و نباید تصور شود که به دلیل متغیر بودن توزیع باران و تغییر اقلیم در مناطق خشک و نیمهخشک، تولید در شرایط دیم پایدار نیست.
موضوعی که به این تصور نادرست دامن میزند، این است که در زراعت آبی همهچیز تحت کنترل قرار دارد و به نظر میرسد که همیشه تولید پایداری در کشت آبی خواهیم داشت، در حالی که اینگونه نیست.
به عقیده کارشناسان این نتیجهگیری از نوسان سالیانه و روند تغییر در کوتاهمدت شاید در نگاه نخست درست به نظر برسد، اما در بلندمدت کاملا برعکس است.
اغلب ۲ واژه ثبات و پایداری به صورت مترادف به کار میرود اما اصولا ثبات برای کوتاهمدت و پایداری برای بلندمدت کاربرد دارد؛ بر همین اساس اگر بارندگی نوسان داشته و رو به کاهش باشد، میتوان نتیجهگیری کرد که زراعت آبی (در کوتاه مدت) ثبات تولید دارد و در زراعت دیم به خصوص اگر با رعایت اصول فنی و جزئیات مربوطه نباشد، ثبات وجود ندارد.
بخش ستادی موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور در مراغه قرار دارد
بخش ستادی موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور در مراغه و معاونت آن در کرمانشاه قرار دارد و این موسسه دارای پنج ایستگاه اصلی در مناطق مختلف کشور است که نماینده آن اقلیم به شمار میرود.
ایستگاه تحقیقاتی موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور در «مراغه» نماینده اقلیم سرد، ایستگاه «قاملو» در کردستان نماینده اقلیم بسیار سرد، ایستگاه «سرارود» در کرمانشاه به عنوان نماینده اقلیم معتدل ، ایستگاه گچساران در کهکیلویه و بویراحمد نماینده اقلیم گرمسیری و ایستگاه «شیروان» در خراسان شمالی نماینده اقلیم سرد و خشک است.
دیدگاه خود را بیان کنید