تحویل اسب زین کرده یا تحمیل ناترازی‌ها

تهران-آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد- دولت چهادهم بافاصله پس از روی کارآمدن با چالش ناترازی‌های متعدد در حوزه های مختلف از جمله انرژی، ارز، مسکن، سیاست،عدالت،اجتماع، فرهنگ و تهدیدات امنیتی و ترورهای داخلی و خارجی مواجه شد اما دست روی دست نگذاشت و عافیت طلبی پیشه نکرد، هم با مردم صادقانه موانع و مشکلات را در میان گذاشت و هم اولویت‌ها و تلاش خود را رفع بی عدالتی، تبعیض و ناترازی‌ها و دور کردن کشور از خطر جنگ قرار داد.

به گزارش آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد، پس از پایان انتخابات زودهنگام چهاردهم و اعلام پیروزی «مسعود پزشکیان» به عنوان نهمین رئیس‌جمهور ایران، برخی رسانه‌ها فعالیت دولت جدید را به واسطه اقدامات گذشته سهل توصیف می‌کردند و می‌گفتند دولت پزشکیان با بحران و سختی کار مواجه نمی‌شود. همان مقطع گزارشی یک سویه و جانبدارانه در یکی از جراید با عنوان«اسب زین شده زیر پای دولت چهاردهم» منتشر شد. در مطلب مذکور آمده بود: « دولت چهاردهم در شرایطی سکان اداره کشور را به عهده می‌گیرد که ایران در عرصه سیاست خارجی با پیگیری سیاست همسایگی، چندجانبه‌گرایی، پیوستن به سازوکارهای بین‌المللی بریکس و شانگهای و با سیاست خارجی هوشمندانه در عملیات وعده صادق جایگاه ویژه‌تر و مؤثرتری را در جهان در حال گذار تجربه می‌کند.

به ادعای این گزارش، در عرصه اقتصاد کشور با وضعیت بحرانی و اسف‌بار مرداد ۱۴۰۰ فاصله گرفته و ماه پایانی دولت سیزدهم شباهتی به ماه پایانی دولت دوازدهم و شرایط بحرانی آن زمان که دولت حتی در پرداخت حقوق کارکنان درمانده شده، انبارهای کالای اساسی خالی بود، فروش نفت به زیر ۳۰۰ هزار بشکه رسیده و قطعی برق و ناترازی در حوزه انرژی به اوج رسیده بود، ندارد.

در گزارش این جریده همچنین ادعا شده بود در عرصه اجتماعی نیز افتتاح ابرپروژه‌های بیمارستانی در سرتاسر کشور جانی دوباره به پیکر نظام سلامت بخشیده و در حوزه آموزش و پرورش نیز علاوه‌بر بهبود مشکلات معیشتی قشر فرهیخته فرهنگی و معلم، طرح‌ها و برنامه‌های درخشان دولت در حوزه آموزش و نهضت مدرسه‌سازی علاوه‌بر حل شدن نسبتی معضل کمبود معلم، کیفیت تحصیلی کشور را نیز افزایش داده است.»

اما به راستی آیا شرایط برای دولتِ چهاردهم گل و بلبل بود و پزشکیان اسب زین شده تحویل گرفت و تا به امروز که بیش از ۶ ماه از عُمر فعالیت آن در بدنه اجرایی کشور می‌گذرد، چرا از این اسب رهوار، استفاده نکرده و در واقع چه کرده است؟

جهت پاسخ به پرسمان مطرح شده ابتدا باید به موضع‌گیری دولتی‌ها درقبال واژه «اسب زین شده» اشاره کنیم. اولین پاسخ از سوی آقای رئیس‌جمهور در اولین گفت‌وگوی تلویزیونی خود با مردم داده شد.

او با بیان اینکه ما وارث چیز خوبی شدیم اما پولی نیست و نمی‌دانم این چه خوبی است که پولی داخلش نیست، گفته بود: من نمی‌خواهم گلایه کنم اما واقعیت این است که رفتیم از رهبری اجازه گرفتیم یک مقدار از صندوق برداریم و از این طریق بدهی‌هایی که وجود دارد را تسویه کنیم.



ویژگی های اسب زین شده تحویلی به پزشکیان

در این گذاره، باید از تحلیل فاصله گرفت و مصداقی سخن گفت تا متوجه شویم واقعا دولت چه تحویل گرفت و اکنون چه می‌کند؟

زمانی که دولت سیزدهم سکان اداره کشور را بدست گرفت، مرکز آمار تورم نقطه‌به‌نقطه را در آن زمان معادل ۴۳.۲ درصد محاسبه کرد و بررسی‌ها نشان می‌داد دلار در محدوده ۲۵ هزار و ۶۰۰ تومان قرار داشت. قیمت طلا و سکه به ترتیب معادل یک میلیون و ۱۰۰ هزار تومان و ۱۱ میلیون و ۳۶۶ هزار تومان بود و ارزش مسکن در تهران به‌ طور متوسط متری ۳۰ میلیون و ۹۷۰ هزار تومان ذکر می‌شد.

سه سال و نیم بعد وقتی سقوط هلی‌کوپتر باعث شد فضای سیاسی ایران به برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری پیش از موعد تن دهد، تورم نقطه‌به‌نقطه اردیبهشت طبق گزارش مرکز آمار به ۳۱ درصد رسید، اما طلا با رشد ۲۴۸ درصدی، دلار با رشد ۱۳۶ درصدی و سکه با افزایش ۲۹۶ درصدی روبرو شدند.

نباید از ناترازی‌هایی که برای دولت چهاردهم پیش آمد به سادگی عبور کرد. ناترازی‌هایی که فقط مخصوص به حوزه انرژی نمی‌شود و دامنه آن سایر حوزه‌ها را نیز گرفته، اما با این حال دولت باقوت و قدرت مشغول "کار و تلاش" است.

در سه سال فعالیت دولت سیزدهم که قرار بود سالانه یک میلیون مسکن ساخته شود و سفره مردم به برجام گره زده نشود، متوسط قیمت مسکن در تهران تا متری ۸۴ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان پیش رفت و قیمت گوشت با عبور از متوسط ۱۳۸ هزار و ۵۰۰ تومان در هر کیلوگرم به میانگین ۶۱۸ هزار و ۷۵۵ تومان رسید تا رشد ۳۴۶ درصدی را تجربه کرده باشد. ۵۰ روز پس از واقعه سقوط هلی‌کوپتر رئیس‌جمهور شهید، مسعود پزشکیان مجوز حضور در پاستور را پیدا کرد و در این فضا به او می‌گفتند دولتش اسب زین شده تحویل گرفته است. به گفته عبدالناصر همتی این چه اسب زین‌شده‌ای است که تورم ۴۰ درصدی و نرخ بیکاری ۱۳ درصدی دارد؟

ضمن آنکه نباید از ناترازی‌هایی که برای دولت چهاردهم پیش آمد به سادگی عبور کرد. ناترازی‌هایی که فقط مخصوص به حوزه انرژی نمی‌شود و دامنه آن سایر حوزه‌ها را نیز گرفته، اما با این حال دولت باقوت و قدرت مشغول "کار و تلاش" است.

خانم سخنگوی دولت که ۱۷ مهرماه به خبرگزاری جمهوری اسلامی آمده بود در گفت‌وگو با خبرنگار آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد، ضمن بیان این مطلب گفته بود که آنچه تحویل گرفتیم، هر چه هست قطعا پول در آن نیست؛ قانونگذار ۲۲ همت برای پاداش پایان خدمت کارکنان دولت در نظر گرفته است، اما جمع پاداش پایان خدمت کارکنان، بالغ بر ۷۰ همت است لذا شاهد ناترازی بزرگی در بخش‌های مختلف هستیم.(متن گفت و گو را اینجا بخوانید)

تحویل اسب زین کرده یا تحمیل ناترازی‌ها

آری! وقتی دولت چهادهم با هزاران امید مردمی که رای دادند و رای ندادند روی کارآمد با میراث چالش ناترازی‌های انرژی و برق مواجه شد اما دست روی دست نگذاشت و عافیت طلبی پیشه نکرد، هم با مردم صادقانه موضوع را در میان گذاشت و هم اولویت های خود را رفع ناترازی‌ها و توسعه انرژی های تجدید پذیر قرار داد.

بر اساس آمار اعلامی دولت، در حال حاضر با ۱۷ تا ۲۰ هزار مگاوات ناترازی برق مواجه هستیم که برای برطرف کردن آن، در بخش نیروگاه‌های حرارتی نیازمند ۱۲۰ واحد توربین گازی و بخار هستیم. برای این امر ۴۰ واحد توربین بخار نیاز است که حدود ۶ میلیارد یورو سرمایه‌گذاری باید صورت گیرد. علاوه بر آن باید ۸۰ توربین گازی نیز نصب و راه‌اندازی شود که آن نیز نیازمند حدوداً ۳.۵ میلیارد یورو سرمایه است.

وقتی دولت چهادهم روی کارآمد با چالش ناترازی‌های انرژی و برق مواجه شد اما دست روی دست نگذاشت و عافیت طلبی پیشه نکرد، هم با مردم صادقانه موضوع را در میان گذاشت و هم اولویت های خود را رفع ناترازی‌ها و توسعه انرژی های تجدید پذیر قرار داد.

بالاخره باید به این نکته اذعان داشت که استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر یکی از راهکارهای موثر در کاهش ناترازی برق است، موضوعی که کارشناسان بر آن اتفاق نظر دارند. بر این اساس دولت چهاردهم از ابتدای آغاز بر توسعه این نوع انرژی در کشور متمرکز شده و از همان روزهای ابتدایی شروع کار دولت، «محمدرضا عارف» معاون اول رئیس جمهوری در نشستی با وزیر نیرو و مدیران بانکی، بر ایجاد کارگروهی برای رفع موانع توسعه تجدیدپذیرها تاکید کرد.

پس از آن «عباس علی آبادی» وزیر نیرو در گفت‌وگو با آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد، با بیان اینکه یکی از اقدام‌ها برای رفع ناترازی که در اولویت قرار دادیم توسعه ظرفیت نیروگاه‌های تجدیدپذیر است، زیرا معتقدیم با نگاه ملی و یکپارچه نباید حتی‌المقدور برای رفع ناترازی برق از نیروگاه‌هایی بهره گرفت که با نیاز به سوخت ناترازی را به سایر بخش‌ها یعنی حوزه وزارت نفت سرایت می‌دهد.گفت: توسعه تجدیدپذیرها مانع ناترازی در دیگر حوزه‌های انرژی خواهد بود. برای توسعه تجدیدپذیرها مقرر شده از محل صرفه‌جویی سوختی که حاصل می‌شود، بتوان سرمایه‌گذاری‌های انجام شده و سود منطقی را پوشش داد.

دولت عزم خود را جزم کرده تا گام‌های خوبی برای رفع ناترازی ها و توسعه نیروگاه های تجدید پذیر بردارد، از این رو سکاندار وزارت نیرو در گفت‌وگویی که با یک رسانه در حاشیه جلسه هیأت دولت داشت خبر مهمی را رسانه‌ای کرد و گفت که تا پایان دولت [چهاردهم] به تولید ۳۰ هزار مگابایت انرژی خورشیدی خواهیم رسید. این نشان دهنده آن است دولت با برنامه درحال حل ناترازی ها انرژی و برق است. اهمیت این موضوع بر کسی پوشیده نیست و در روزهای گذشته هم قطعی گسترده برق در پایتخت و بسیاری ازشهرهای دیگر و اختلاف نظر بین دو وزارتخانه اقتصادی و زیرساختی دولت ( نفت و نیرو) درمورد علیت اصلی این خاموشی ها، بر ضرورت تصمیم گیری و اقدام عملی فوری برای رفع این مشکل تاکید دارد.

دو مأموریت دولت در زمینه تحریم‌ها

اما همان‌طور که در میانه مطلب اشاره کردیم دولت با یک پرونده آن هم به نام«ناترازی‌ها» رو به رو نیست بلکه در حوزه سیاست خارجی از یک سو با تحریم‌هایی مواجه شد که برای ایران و ایرانی تازگی ندارد، اما طبیعتا باید برای عبور از آن چاره اندیشی کرد و از سوی دیگر با «ترامپ تاجر» رو به رو شده که باز همان حرف‌ها و تهدیدات گذشته‌اش را تَکرار می‌کند و هم در سپهر منطقه تحولات چشم‌گیری شکل گرفت.حال در این موقعیت دولت چه کرد؟

تحویل اسب زین کرده یا تحمیل ناترازی‌ها

اسماعیل بقائی سخنگوی دستگاه دیپلماسی در یادداشتی که ۱۷ بهمن ماه در روزنامه ایران ـ ارگان رسمی دولت ـ منتشر شد، به این پرسش پاسخ داد و نوشت:«مسئولیت دولت چهاردهم در حالی شروع شد که منطقه و به تبع آن ایران در یک فضای ملتهب و پرمخاطره ناشی از جنگ‌افروزی رژیم صهیونیستی قرار داشت اما درست چندساعت بعد از مراسم تحلیف با تعرض رژیم صهیونیستی به حاکمیت ملی و ترور اسماعیل هنیه در تهران، فضای ملتهب موجود به‌شدت رو به تصعید رفت.در چنین فضایی دستگاه دیپلماسی باید همزمان با مواجهه با جنگ روانی تبلیغی جبهه عبری-غربی علیه خود و محور مقاومت، برای تبیین موضع مشروع ایران جهت دفاع از خود و مقابله با فضاسازی‌های دیپلماتیک طرف‌های غربی و همچنین برای دفاع سیاسی-حقوقی-دیپلماتیک از اجزای محور مقاومت می‌کوشید.

در چنین شرایطی و در وضعیتی که فضای ملتهب پیرامون ایران و دوستان آن در منطقه به صورت تصاعدی در حال تشدید بود و رژیم صهیونیستی و حامیان غربی آن مدام ایران را تهدید به جنگ تمام‌عیار می‌کردند، وزارت امور خارجه با اعتمادبه نفس ناشی از ایمان به داشته‌های معنوی و مادی جمهوری اسلانی ایران و با اتکا به پشتوانه مردمی، یک دیپلماسی فعال و هدفمند مبتنی بر بازدارندگی معتبر و مؤثر برای خنثی‌سازی تهدیدهای محور عبری-آمریکایی را طراحی و اجرا کرد.»

از سوی دیگر تحریم‌ها یکی دیگر از چالش‌های پیش روی دولت است، اما قوه مجریه در این زمینه دو مأموریت مشخص برای خود قائل شد، در درجه اول خنثی‌سازی و کم‌اثرسازی تحریم‌هایی است که در حال حاضر وجود دارد. فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت در این باره می‌گوید: «دولت آمادگی دارد با هماهنگی سایر قوا موضوعات را حل و فصل کند، اما رفع تحریم‌ها همان طور که معظم رهبری هم بارها تاکید فرمودند حتی اگر یک ساعت زودتر هم قابل رفع باشد، حتماً کشور استقبال می‌کند، حتماً مسئولین ما اقدام خواهند کرد و پیگیر حل تنازعات هستیم. این نکته را نیز تاکید می‌کنم که ما از تنازعات استقبال نمی‌کنیم اما برای مقابله آمادگی داریم، لذا این دو رویکرد را از هم تفکیک کنیم. به هیچ عنوان استقبال کننده از موضوعات چالش برانگیز و تنازعی نیستیم ولی برای حل آنها کاملاً آمادگی داریم.»

تحویل اسب زین کرده یا تحمیل ناترازی‌ها

سفرهای استانی کاروان وفاق و حل مسائل مردم

طبیعتا با رفع تحریم‌ها کار ساده‌تر پیش می‌رود چرا که گره‌ها باز و صدها میلیارد دلار پول‌های بلوکه شده تزریق می‌شود، اما دولت درکنار ماموریتی که برای خود در این راستا تعریف کرده موضوع حل مسائل مردم در قالب سفرهای استانی را نیز در دستور کار قرار داده تا در میدا عمل، مشکلات را شناسایی و برای آن نسخه پیچی کند.

رئیس‌جمهوری و تیم او در سفرهای استانی به دنبال تحقق شعارهای عدالت محوری و توزیع عادلانه امکانات هستند از این رو شخص رئیس جمهور برای نهضت مدرسه سازی آستین بالا زده و می‌خواهد در ظرف یک سال در این حوزه کارنامه قابل قبولی را به مردم و فعالان فرهنگی و آموزشی ارائه دهد.

دولت چهاردهم با سفرهای استانی در کنار مصوبات و بازدیدها و برنامه‌های افتتاح پروژه یک خط اصلی را دنبال می‌کند و آن مسأله شناسی و اقدام برای حل مسئله در استان‌ها است. معاونان رئیس‌جمهوری و وزرا همزمان با سفر یا اندکی قبل از سفر رئیس‌جمهور هر یک به چندین شهر و روستا و مناطق استان سفر می‌کنند و در بازدید از مناطق شهری و روستایی، پروژه‌ها و طرح های صنعتی، اجتماعی، فرهنگی و دیدار با اقشار مختلف مردم فهرستی از مسائل و مشکلات و چالش‌ها را براساس مشاهدات و بررسی‌ها و جلسات کارشناسی تهیه می‌کنند و در پایان سفر در همان استان گزارشی از مشاهدات خود را ارائه می‌دهند. رئیس جمهور در هر یک از این سفرها هم مهم‌ترین هدف سفر را شنیدن حرف مردم می‌داند. در همین راستا چهارشنبه بیست و چهارم بهمن ماه کاروان وفاق را راهی بوشهر کرده و استقبال خوبی نیز از رئیس جمهور در دیار آفتاب و همسایه خلیج فارس انجام شده است.

نتیجه‌گیری ...

رئیس‌جمهوری و تیم او در سفرهای استانی به دنبال تحقق شعارهای عدالت محوری و توزیع عادلانه امکانات هستند از این رو شخص رئیس‌جمهور برای نهضت مدرسه سازی آستین بالا زده و می‌خواهد در ظرف یک سال در این حوزه کارنامه قابل قبولی را به مردم و فعالان فرهنگی و آموزشی ارائه دهد. ختم کلام آنکه دولتِ پزشکیان را با کارها و اقداماتی که انجام داده بسنجیم.رئیس جمهور پزشکیان صادقانه و به دور از شعار با مردم سخن می گوید و اگر زمانی ببینید کاری کُند پیش می رود صریح با مردم در میان می‌گذارد اما در عین حال از رسانه‌ها که به عنوان رکن چهارم دموکراسی شناخته می شوند انتظار می‌رود با تحلیل‌های درست و منطقی، عملکرد دولت و دولتی‌ها را زیر ذره بین قرار دهند. قطعا بسیاری از مشکلات در دوره ۶ ماهه عمر دولت حل نمی‌شود و میراثی است که از عملکرد دولت های گذشته برای دولت چهاردهم به ارث گذاشته شده اما در مقابل در همین مدت هم کارهای قابل دفاع انجام شده است.

دیدگاه خود را بیان کنید

0 دیدگاه