
به گزارش خبرنگار آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد، «بافت فرسوده» همواره در شهرهای مختلف کشور معضل خدمترسانی، کانون آسیبهای اجتماعی و نوسازی شهری هستند.
برنامهریزان و مدیریت شهری مشوقهایی برای بهبود شرایط آن نیز لحاظ کردهاند، اما حل معضلات آن همچنان مساله اصلی توسعه شهرهاست، زیرا رغبتی از سوی ساکنان آن برای نوسازی وجود ندارد و سرمایهگذاران نیز دیگر نقاط شهری را برای سرمایهگذاری گزینه بهتری میدانند.
طبق آمار اعلامی اداره کل راه و شهرسازی سمنان، بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار بافت فرسوده در کل استان وجود دارد و از مجموع ۲۰ شهر این استان ۱۷ شهر دارای بافت فرسوده است.
بنا به اعلام همین اداره کل، شهر سمنان ۵۰۰ هکتار، شهر شاهرود ۴۳۰ هکتار، شهر دامغان ۳۸۵ هکتار، شهر گرمسار ۲۲۵ هکتار، شهر شهمیرزاد ۱۴۰ هکتار، شهر مهدیشهر ۱۱۰ هکتار، شهر آرادان ۱۰۰ هکتار، شهر ایوانکی ۹۸ هکتار، شهر مجن ۹۰ هکتار، شهر سرخه ۶۰ هکتار، شهر بسطام ۶۰ هکتار، شهر کلاتهخیج ۴۰ هکتار، شهر درجزین ۳۵ هکتار، شهر بیارجمند ۲۰ هکتار و شهر امیریه ۱۰ هکتار بافت فرسوده دارند.
طبق همین برآوردها، حدود ۳۲ درصد از جمعیت شهری استان معادل حدود ۱۷۸ هزار نفر در بافت فرسوده سکونت دارند.
مساله دیگر در مورد بافت فرسوده، رشد تصاعدی و غیرقابل کنترل آن طی گذشت سالهاست، البته بررسیها در تعیین محدودههای شهری طی دورههای مختلف نیز در این مساله دخیل بوده است.
به عنوان نمونه در شهر سمنان، سال ۱۳۷۷ بافت تاریخی ۴۲ هکتار بود که سال ۱۳۹۳ در طرح جامع به ۲۵۰ هکتار رسید و پس از آن نیز به ۳۵۷ هکتار افزایش یافت و طی دورههای مختلف تا حدود ۹ برابر در تعریفهای محدوده شهری افزایش داشت.
اجرای طرحهای مسکن دولتها در بافت فرسوده یکی از راهکارهای احیای بافت فرسوده شناخته میشود که تاکنون در استان سمنان مغغول مانده است.
به منظور رفع این معضل، محمدجواد کولیوند استاندار سمنان بر تشکیل «ستاد بازآفرینی شهری» به منظور احیای این بخش شهری تاکید کرد.
استاندار سمنان در نشست اخیر شورای مسکن استان، استفاده از ظرفیت بافت فرسوده برای اجرای طرح ساخت مسکن ملی را یکی از اولویتهای مهم استان عنوان کرد و از فرمانداران خواست با تشکیل جلسه ستاد بازآفرینی شهری در شهرستانها این امر را به دقت پیگیری کنند و گزارشی از آخرین وضعیت شهرستان خود به شورای مسکن استان ارسال کنند.
کولیوند گفت: اداره کل راه و شهرسازی بستههای پیشنهادی تشویقی برای ساخت و ساز در بافتهای فرسوده با همکاری شهرداریها تهیه و جهت اجرا در نشست آتی شورای مسکن سمنان ارائه کند.
وی ادامه داد: یکی از اولویتهای مهم دولت رفع موانع و تسهیل زمینه جهت ساخت مسکن در استان است که این موضوع بهصورت ماهانه یا ۲۰ روز یکبار با تشکیل جلسه شورای مسکن پیگیری میشود.
استاندار سمنان به مصوبه شورایعالی مسکن و همچنین مصوبه شورای پول و اعتبار تسهیلات ساخت مسکن ملی درباره افزایش تسهیلات به میزان ۶ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال اشاره و اضافه کرد: این موضوع باید از سوی اداره کل راه و شهرسازی پیگیری شود تا هر چه زودتر با همکاری بانکها وارد مرحله اجرایی و عملیاتی شود.
وی از اداره کل راه شهرسازی و بنیاد مسکن خواست برنامههای خود را برای ساخت مسکن محرومین ظرف ۲۰ روز تهیه و ارائه کنند.
کولیوند با تاکید بر لزوم استفاده از ظرفیت خیران برای ساخت مساکن محرومان گفت: یکی از تاکیدهای مهم دکتر پزشکیان رییسجمهور در جلسه اخیر شورایعالی مسکن، برنامهریزی استانها برای خانهدار کردن دهکهای اول تا سوم بود که این امر در استان سمنان با مسئولیت بنیاد مسکن در حال انجام است.
سمنان در اجرای طرحهای مسکن همواره از استانهای برتر کشور بوده است.
دیدگاه خود را بیان کنید