اعداد و ارقام اقتصادی در هفته‌ سوم سال ۱۴۰۴

تاثیر جنگ تجاری و تعرفه‌ای رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ بر ارزش ثروت ثروتمندان جهان، اقتصادهای مختلف جهان و مقابله‌به‌مثل کشورهای مختلف با سیاست تعرفه‌ای آمریکا از مهم‌ترین خبرهای اقتصادی سومین هفته‌ سال ۱۴۰۴ است.

در هفته‌ گذشته اعداد و ارقام متعددی درباره اقتصاد، تجارت و کسب‌وکار از سوی رسانه‌ها، نهادهای اقتصادی بین‌المللی و مراکز تحقیقاتی منتشر شد که مهم‌ترین آن‌ها ازاین‌قرار است:

۲۰۸ میلیارد دلار

دریکی از بزرگ‌ترین سقوط‌های ثروت در بیش از یک دهه گذشته، ۵۰۰ فرد ثروتمند جهان پس از اعلام تعرفه‌های متقابل توسط رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، مجموعاً ۲۰۸ میلیارد دلار از ثروت خود را از دست دادند. کاهش ثروت عمومی ثروتمندان جهان، چهارمین افت بزرگ یک‌روزه در تاریخ ۱۳ ساله شاخص میلیاردرهای بلومبرگ محسوب می‌شود و بزرگ‌ترین افت از زمان اوج همه‌گیری کووید-۱۹ به شمار می‌رود. در میان افراد بیشترین زیان‌دیده، مارک زاکربرگ، بنیان‌گذار فیسبوک و متا بود که ۱۷.۹ میلیارد دلار از ثروتش کاسته شد، معادل ۹ درصد کاهش دارایی. در میان سایر افراد، جف بزوس، مؤسس آمازون نیز آسیب جدی دید؛ سهام شرکت بزوس ۹ درصد سقوط کرد، که بزرگ‌ترین افت آن از آوریل ۲۰۲۲ تاکنون بوده است. این کاهش ۱۵.۹ میلیارد دلار از ثروت شخصی او کاست. ایلان ماسک، دوست نزدیک ترامپ و مشاور دولت آمریکا هم ۱۱ میلیارد دلار از دست داد، پس‌ازآنکه سهام تسلا ۵.۵ درصد کاهش یافت.

۰.۵ درصد

فرانسوا بایرو، نخست‌وزیر فرانسه، هفته گذشته در مصاحبه‌ای اعلام کرد که فرانسه ممکن است درنتیجه سیاست‌های تعرفه‌ای آمریکا، شاهد کاهش ۰.۵ درصدی رشد تولید ناخالص داخلی باشد. فرانسوا بایرو گفت که سیاست‌های دونالد ترامپ،  رئیس‌جمهور آمریکا، می‌تواند بیش از ۰.۵ درصد به تولید ناخالص داخلی‌ فرانسه ضربه بزند. وی افزود که اعمال این تعرفه‌های ظالمانه، منجر به یک بحران جهانی خواهد شد. خطر از بین رفتن مشاغل و همچنین کاهش رشد اقتصادی، قابل‌توجه است. براساس برنامه‌های ترامپ که چهارشنبه گذشته اعلام شد، فرانسه همراه با سایر کشورهای اتحادیه اروپا، مشمول تعرفه عمومی ۲۰ درصدی خواهد شد.

۳۴ درصد

چین یک روز پس‌ازآنکه در پاسخ به تعرفه‌های دونالد ترامپ تعرفه‌هایی بر کالاهای آمریکایی و کنترل‌هایی بر صادرات عناصر نادر به آمریکا وضع کرد، آمریکا را تهدید به اقدامات قاطعانه کرد. هفته گذشته دولت چین اعلام کرد که از ۱۰ آوریل، تعرفه‌ای ۳۴ درصدی بر تمام واردات از آمریکا اعمال خواهد کرد، که برابر با سطح تعرفه‌های متقابل ترامپ بر کالاهای چینی است. مقامات پکن همچنین اقدامات دیگری را اعلام کردند، ازجمله محدود کردن فوری صادرات هفت نوع عنصر نادر به آمریکا. اقدامات چین پس‌ازآن صورت گرفت که ترامپ تصمیم گرفت تعرفه‌ها را بر شرکای تجاری جهانی افزایش دهد و سنگین‌ترین تعرفه‌های آمریکا در یک قرن اخیر را معرفی کرد که ضربه‌ای به بازارهای جهانی وارد کرد. تعرفه‌های جدید آمریکا که این هفته اعلام شد، نرخ مالیات بر تقریباً تمام کالاهای چینی را به حداقل ۵۴ درصد خواهد رساند و احتمالاً صادرات چین به آمریکا را به‌شدت مختل خواهد کرد.

۵ هزار میلیارد دلار

شرکت‌های شاخص «اس اند پی ۵۰۰» آمریکا، ۵ هزار میلیارد دلار از ارزش بازار خود را از زمان اعلام تعرفه‌های ترامپ بر واردات از کشورهای سراسر جهان در چهارشنبه گذشته، از دست دادند. بازارهای سهام جهانی روز جمعه، به روند ریزشی خود که به دلیل نگرانی از تعرفه‌های آمریکا و جنگ تجاری جهانی پیداکرده بودند، ادامه دادند. نزدک آمریکا تائید کرد که در وضعیت نزولی قرارگرفته و بیش از ۲۰ درصد از رکورد بالای خود سقوط کرده است. هم‌زمان، قیمت نفت و کالاهای دیگر نیز سقوط کرد. طبق آمار شرکت مالی LSEG، ریزش پنج هزار میلیارد دلاری شاخص «اس اند پی ۵۰۰» در هفته گذشته، از ریزش ۳.۳ هزار میلیارد دلاری این شاخص در مارس سال ۲۰۲۰، فراتر رفته است.

۲.۷ هزار میلیارد پوند

یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های سرمایه‌گذاری جهان، کلمبیا تردنیدل (Columbia Threadneedle)، اقتصاد ضعیف انگلیس در کنار بدهی ۲.۷ هزار میلیارد پوندی این کشور، که از اندازه اقتصادش فراتر رفته، انگلیس را در برابر رکود جهانی ناشی از تعرفه‌های ترامپ آسیب‌پذیر کرده است. نیل رابسون، رئیس بخش سهام جهانی در این شرکت، هشدار داد در صورت کاهش رشد اقتصادی انگلیس، احتمال ورود این کشور به یک چرخه منفی مالی مشابه بحران مالی یونان بسیار بالاست. او تأکید کرد که رشد اسمی کمتر از نرخ بهره بدهی، کشور را به‌سوی بحران سوق می‌دهد. این هشدار در حالی مطرح‌شده که تعرفه‌های تازه ترامپ که تحت عنوان روز رهایی اعمال‌شده‌اند، پنج هزار میلیارد دلار از بازارهای جهانی را نابود کرده‌اند و پیش‌بینی‌های رشد اقتصادی را کاهش داده‌اند. ترامپ تعرفه‌ای ۱۰ درصدی برای همه کشورها اعمال کرده که در برخی موارد تا ۵۰ درصد نیز افزایش می‌یابد. هرچند انگلیس با نرخ پایه ۱۰ درصد مواجه شده، اما به دلیل وابستگی شدید به اقتصاد جهانی، ممکن است بازار بدهی این کشور تحت‌فشار قرار گیرد.

۱۷ میلیارد دلار

مرکز تجارت بین‌المللی (ITC) روز جمعه اعلام کرد که ژاپن ممکن است پس از تصمیم دونالد ترامپ برای اعمال تعرفه‌های ۲۵ درصدی بر واردات خودرو، ۱۷ میلیارد دلار صادرات خودرو در آمریکا را از دست بدهد. جولیا اسپایز، رئیس تجارت و اطلاعات بازار ITC اظهار کرد که بخش خودروی ژاپن ۲۰ درصد از کل صادرات این کشور را تشکیل می‌دهد و بیشتر صادرات این کشور به بازار آمریکا انجام می‌شود. در حال حاضر، اعمال تعرفه ثابت ۲۵ درصدی بر این بخش، به این معنی است که ژاپن می‌تواند ۱۷ میلیارد دلار از پتانسیل‌های صادراتی در آمریکا را از دست بدهد. دولت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، چهارشنبه گذشته، تائید کرد که طبق برنامه، تعرفه‌های ۲۵ درصدی جهانی بر واردات خودرو و کامیون‌ها اعمال می‌شود و تعرفه‌های واردات قطعات خودرو، از سوم ماه می آغاز خواهد شد. این تعرفه‌ها سالانه بیش از ۴۶۰ میلیارد دلار واردات خودرو و قطعات خودرو را پوشش می‌دهد. آژانس تجارت سازمان ملل، اعلام کرد کشورهایی ازجمله اسلواکی، ژاپن و هندوراس، به‌شدت در معرض تعرفه‌های آمریکا بر خودروها قرار دارند. سهم بزرگی از صادرات بخش خودروی این کشورها، به بازار آمریکا، اختصاص دارد.

۶.۸ درصد

باوجود تعرفه‌های جدید آمریکا و کاهش پیش‌بینی رشد توسط برخی اقتصاددانان، دولت هند همچنان به تحقق رشد ۶.۳ تا ۶.۸ درصدی در سال مالی جدید امیدوار است. مقامات دولتی هند باور دارند اقتصاد این کشور باوجود اختلالات جهانی ناشی از تعرفه‌های جدید آمریکا؛ همچنان می‌تواند به رشد پیش‌بینی‌شده ۶.۳ تا ۶.۸ درصدی برای سال مالی ۲۰۲۵/۲۶ که از اول ماه آوریل آغازشده است دست یابد، به‌شرطی که قیمت نفت زیر ۷۰ دلار در هر بشکه باقی بماند. این در حالی است که بسیاری از اقتصاددانان خصوصی پیش‌بینی‌های خود را کاهش داده‌اند. اقتصاددانان گلدمن ساکس، تخمین رشد هند را برای سال مالی جاری ۲۰۲۵/۲۶ بین ۲۰ تا ۴۰ واحد پایه کاهش داده و آن را به ۶.۱ درصد رسانده‌اند؛ دلیل این کاهش، تأثیر تعرفه‌های جهانی اعمال‌شده از سوی رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، اعلام‌شده است. اعمال تعرفه ۲۶ درصدی بر واردات از هند و تعرفه‌هایی حتی بالاتر برای کشورهایی مانند چین تنش‌های تجاری جهانی را افزایش داده و باعث سقوط شدید شاخص‌های بورس در آسیا در روز دوشنبه شده است.

۱۵.۲۱ میلیارد دلار

با کاهش قیمت بیت‌کوین از ۸۷ هزار و ۱۰۶ دلار در دوم آوریل به ۷۶ هزار و ۸۳۰ دلار در روز سه‌شنبه گذشته، ارزش دارایی بیت‌کوین دولت آمریکا به ۱۵.۲۱ میلیارد دلار کاهش یافت و به‌طور خلاصه، دولت آمریکا از زمان اعلام تعرفه‌های «روز آزادی»، نزدیک به ۱۲ درصد در ذخایر بیت‌کوین خود ضرر کرده است. دولت آمریکا ۱۹۸ هزار و ۱۲ بیت‌کوین دارد که ارزش آن در دوم آوریل، ۱۷.۲۴ میلیارد دلار بوده است. ذخایر بیت‌کوین آمریکا از رمز ارزهای توقیف‌شده توسط آژانس‌های فدرال به‌دست‌آمده است. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در ۶ مارس، فرمان اجرایی برای ایجاد ذخیره استراتژیک بیت‌کوین را با استفاده از بیت‌کوین‌های مصادره شده، امضا کرد. براساس گزارش یاهو فایننس، این فرمان همچنین آژانس‌های فدرال را موظف کرد تا دارایی‌های رمز ارز خود را طی ۳۰ روز به وزیر خزانه‌داری اسکات بسنت گزارش کنند، اگرچه به افشای عمومی آن اشاره‌ای نکرد. دولت آمریکا همچنین دارای ۱۲۲ میلیون دلار تتر و ۸۸ میلیون دلار اتریوم، در میان سایر ارزهای دیجیتال است.

۲.۴ درصد

تورم سالانه آمریکا در ماه مارس، به ۲.۴ درصد کاهش یافت که کمتر از پیش‌بینی‌ها بود. براساس داده‌های اولیه منتشرشده، تورم مصرف‌کننده آمریکا در ماه مارس به ۲.۴ درصد کاهش یافت که کمی کمتر از پیش‌بینی بازار از نرخ ۲.۵ درصدی بود. اداره آمار وزارت کار آمریکا در بیانیه‌ای اعلام کرد که نرخ تورم از ۲.۸ درصد در فوریه، کاهش‌یافته است. این شاخص بر مبنای ماهانه، ۰.۱ درصد کاهش یافت و افزایش ۰.۲ درصدی فوریه را معکوس کرد و انتظارات بازار برای افزایش ۰.۱ درصدی را به چالش کشید. در ماه مارس، شاخص انرژی ۲.۴ درصد کاهش یافت که عمدتاً ناشی از کاهش ۶.۳ درصدی قیمت بنزین بود که برافزایش شاخص‌های برق و گاز طبیعی غلبه کرد. در همین حال، شاخص مواد غذایی با افزایش ۰.۵ درصد هزینه مواد غذایی در خانه و افزایش ۰.۴ درصد غذای خارج از خانه ۰.۴ درصد رشد کرد. بااین‌همه رئیس فدرال رزرو نیویورک اعلام کرده است که انتظار می‌رود تعرفه‌های دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، نرخ تورم این کشور را بین ۳.۵ تا چهار درصد در سال جاری افزایش دهد.

۸۰ درصد

رئیس سازمان تجارت جهانی هفته گذشته گفت که جنگ تعرفه‌ای آمریکا و چین می‌تواند تجارت کالا میان دو غول اقتصادی را تا ۸۰ درصد کاهش دهد و بقیه اقتصاد جهان را به ورطه سقوط بکشاند. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا روز چهارشنبه تحت تاثیر درگیری دو اقتصاد بزرگ جهان بر سر تعرفه‌های تلافی‌جویانه، تعرفه‌ها بر چین را به ۱۲۵ درصد افزایش داد. تشدید تنش‌های تجاری میان آمریکا و چین، خطر قابل‌توجه انقباض شدید در تجارت دوجانبه ایجاد خواهد کرد. اوکونجو ایوالا، مدیرکل سازمان تجارت جهانی در بیانیه‌ای گفت که پیش‌بینی‌های اولیه نشان می‌دهد که تجارت کالا میان این دو اقتصاد، می‌تواند تا ۸۰ درصد کاهش یابد. او هشدار داد که این درگیری می‌تواند به‌شدت به چشم‌انداز اقتصاد جهانی آسیب برساند.

دیدگاه خود را بیان کنید

0 دیدگاه