سایت‌های باستانی را پیش از اجرای طرح عمرانی می‌توان نجات داد/ افزایش کاوش‌های پرسش محور

تهران- آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد- سرپرست پژوهشکده باستان‌شناسی گفت: اگر قبل از اجرای پروژه‌های عمرانی به ما اطلاع داده شود با امکان سنجی می‌توانیم سایت باستانی را نجات دهیم.

معصومه مصلی در گفت وگو با خبرنگار آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد اظهار داشت: گاهی با اجرای سازه‌های عمرانی یک سری از آثار باستانی تخریب شده و به زیر آب می رود، ما سعی می‌کنیم اطلاعات را جمع آوری کنیم اما اگر پیمانکاران قبل از اجرای پروژه به ما اطلاع دهند با امکان سنجی هیچ سایت باستانی را از دست نمی‌دهیم.

وی افزود: پژوهشگاه باستان‌شناسی از مسئولان میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در استان‌ها خواسته از مسئولان ذی‌ربط بخواهند قبل از انجام هر پروژه ای آنها را مطلع کنند تا امکان سنجی از سایت وجود داشته باشد.

مصلی ادامه داد: کاوش‌هایی که از اسفند سال گذشته آغاز شده بود تا فروردین ادامه داشت و هنوز اطلاعات آن جمع آوری نشده است.

سرپرست پژوهشکده باستان‌شناسی گفت: سال ۱۴۰۲، ۱۶۳ مجوز بررسی، کاوش اضطراری و نجات بخشی از سوی این پژوهشگاه صادر شد، همچنین ۳۰ متقاضی کاوش از کمیته علمی این نهاد برای شرکت در گردهمایی و ارائه مقاله انتخاب شدند و ۳۰ مقاله کوتاه از یافته‌های ارزشمند از محوطه‌های مختلف گردآوری و در یک کتاب به چاپ رسید.

مصلی ادامه داد: شکل مطالعات جدید باستان شناسی با قدیم متفاوت است، امروزه در باستان‌شناسی از طریق علوم میان رشته‌ای مانند گیاه باستان‌شناسی، جانور باستان شناسی، علم ژنتیک و انسان شناسی با کاوش‌های بسیار کوچک می‌توانیم به دریافت‌های علمی زیادی دست یابیم.

وی خاطرنشان کرد: باستان شناسی از طریق کاوش‌های گمانه زنی، بررسی، نجات بخش، پرسش محور و اضطراری انجام می شود. گمانه‌زنی به منظور تعیین عرصه و پیشنهاد حریم بسیار مهم و به لحاظ اداری و حفاظت چتر حفاظتی هر محوطه است، بعد از تعیین عرصه و پیشنهاد حریم، پرونده ثبت و بعد کارهای حفاظتی برای عرصه و حریم انجام می شود، از همه همکارانمان در استان‌ها خواهش کرده ایم که بودجه‌ای برای این بخش در نظر بگیرند.

مصلی تاکید کرد: کشف باستان شناسی الزاماً آن چیزی که همه فکر می‌کنند که مثلا باید از جنس طلا باشد، نیست. ما با بررسی نمونه های مختلف مانند یک قطعه سفال کوچک، اسکلت، دندان، خاک، گیاه و ابزارهای مختلف چوبی، فلزی، پلاستیکی و غیره می‌توانیم به تاریخی شناسی و پیشینه کشور دست یابیم.

سایت‌های باستانی را پیش از اجرای طرح عمرانی می‌توان نجات داد/ افزایش کاوش‌های پرسش محور

امسال کاوش‌های پرسش محور افزایش می‌یابد

سرپرست پژوهشکده باستان‌شناسی گفت: کاوش باستان شناسی و پرسش محور به دلیل پر هزینه بودن کمتر انجام می‌شود ولی امسال تعداد این کاوش‌ها افزایش می‌یابد.

مصلی افزود: کاوش‌های اضطراری از طریق استعلام از نهادهای مختلف انجام می‌شود و تعداد آنها زیاد است. کاوش‌های نجات بخش هم شامل هرگونه فعالیت عمرانی مثل راه سازی است که باید مجری پروژه ها قبل از انجام فعالیت ما را مطلع کند تا آنجا مطالعات باستان شناسی انجام شود.

وی ادامه داد: بخش دیگر از کاوش‌ها بررسی قسمت عمده و زیرساخت است، در قسمت‌های مختلف استان‌هایی که تاکنون بررسی باستان شناسی انجام نشده، بررسی میدانی انجام می شود. براساس این بررسی‌ها از طریق نقشه و جی پی اس متوجه می‌شویم در مکان‌های مختلف آیا محوطه‌های باستان شناسی، نقش برجسته و بنا وجود دارد و بعد از مشخص شدن نقاط برای آن برنامه‌ریزی می شود.

سرپرست پژوهشکده باستان‌شناسی اذعان داشت: کاوش‌های پرسش محور زمانبر هستند و برای انجام آنها پنج تا ۱۰ سال زمان در نظر گرفته می‌شود چون این کار باید با دید علمی‌، جامع و با استفاده از علوم میان رشته‌ای با حفظ و مرمت آثار انجام شود.

دیدگاه خود را بیان کنید

0 دیدگاه