برپایی سالن چاپ در نمایشگاه کتاب و برنامه‌های ناشران عراقی در سی‌وششمین نمایشگاه کتاب

تهران- آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد- در سی‌وششمین دوره نمایشگاه کتاب تهران برای نخستین‌بار، خط تولید چاپ کتاب به صورت زنده به نمایش درمی‌آید. همچنین ناشران عراقی در این رویداد با تعامل ایران، نشر خود را تقویت می‌کنند.

به گزارش آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد از ستاد خبری سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، عباس زارع از حضور صنعت چاپ در این دوره نمایشگاه کتاب تهران خبر داد و گفت: سی‌وششمین نمایشگاه کتاب تهران یک تفاوت عمده با دوره‌های دیگر دارد و آن برپایی سالن ویژه چاپ است که با رویکردی متفاوت و با هدف آشنایی هرچه بیشتر مخاطبان با صنعت چاپ، برای آن دست به ابتکاراتی زده‌ایم.

مدیرکل دفتر چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: برای نخستین بار در سالن چاپ، قصد داریم یک خط تولید کامل چاپ کتاب را به صورت زنده به نمایش بگذاریم. هدف ما این است که همه بازدیدکنندگان، به ویژه دانش‌آموزان، دانشجویان و علاقه‌مندان، از نزدیک با آخرین فناوری‌ها و مراحل چاپ کتاب آشنا شوند. آن‌ها می‌توانند شاهد باشند که یک ایده و محتوا چگونه از مرحله طراحی و آماده‌سازی به یک جلد کتاب فیزیکی تبدیل می‌شود.

زارع با اشاره به دستاوردهای حوزه چاپ و نشر ادامه داد: علاوه بر نمایش خط تولید کامل چاپ کتاب، ما دو محور مهم دیگر را نیز دنبال می‌کنیم. محور اول، معرفی توانمندی‌های صنعت چاپ ایران در حوزه صادرات است. در سال گذشته بالغ بر ۲۳ هزار تن صادرات محصولات چاپی به کشورهای مختلف داشته‌ایم که در این زمینه در سالن صنعت چاپ در نمایشگاه کتاب دستاوردها و توانمندی‌های ۱۳ واحد فعال چاپ و بسته‌بندی کشور در حوزه صادرات به نمایش گذاشته می‌شود. از آنجایی که در این نمایشگاه ناشران خارجی، سفرا و وزرای کشورهای دیگر نیز حضور دارند، این فرصت خوبی است تا ظرفیت صادراتی صنعت چاپ ایران را به آن‌ها نیز معرفی کنیم.

وی با تاکید بر اینکه هدف از برپایی این سالن صرفا یک بازدید منفعلانه نیست، ادامه داد: محور دوم، برگزاری دوره‌های آموزشی تخصصی برای دانشجویان و دانش‌آموزان علاقه‌مند به حوزه چاپ است. ما ۳ دوره آموزشی با عناوین «اشتغال و کارآفرینی»، «هوش مصنوعی» و «ایجاد کسب و کار آنلاین» را برنامه‌ریزی کرده‌ایم که امیدواریم برای شرکت‌کنندگان مفید واقع شود. همچنین، در کنار این‌، دستاوردها و نمونه کارهای چاپ و بسته‌بندی کشور نیز به نمایش گذاشته خواهد شد.

زارع با اشاره به تلاش‌های بی‌وقفه دست‌اندرکاران این پروژه گفت: قطعا برپایی چنین پروژه بزرگی نیازمند برنامه‌ریزی دقیق و تلاش فراوان بوده است. مهم‌ترین چالشی که با آن روبه‌رو بودیم، تمایل ما به استقرار خط تولید چاپ افست در کنار چاپ دیجیتال بود. ما هماهنگی‌های لازم را برای حضور دستگاه‌های چاپ دو ورقی و یک ورقی چهار رنگ با برخی از مراکز چاپی انجام داده بودیم. اما متاسفانه به دلیل محدودیت فضا در سالن‌ها، محدودیت‌های ورودی و همچنین ملاحظات مربوط به استحکام بنا و وزن بالای ماشین‌آلات، از حضور ماشین‌های چاپ افست منصرف شدیم. با این حال، تمام تلاش خود را به کار گرفته‌ایم تا خط تولید چاپ دیجیتال و خدمات پس از چاپ شامل صحافی و سایر مراحل تکمیلی را به صورت کامل در سالن چاپ مستقر کنیم.

مدیرکل دفتر چاپ و نشر وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: به نظر من، سالن چاپ در سی‌وششمین دوره نمایشگاه کتاب تهران، جذابیت بسیار زیادی برای بازدیدکنندگان خواهد داشت؛ چرا که خریداران کتاب این فرصت را پیدا می‌کنند که از نزدیک با مراحل تولید کتاب آشنا شوند. قاعدتاً برای دانش‌آموزان، دانشجویان و عموم مردمی که به نمایشگاه کتاب می‌آیند، دیدن مراحل چاپ کتاب از طراحی تا تولید نهایی، جذابیت خاصی خواهد داشت و می‌تواند دیدگاه آن‌ها را نسبت به صنعت چاپ تغییر دهد و اطلاعات مفیدی در اختیارشان قرار دهد.

راه آسان نیست؛ اما پر از امید است

جبار الکعبی با اشاره به حضور این موسسه در نمایشگاه کتاب تهران عنوان کرد: ما در «دار سحر القلم» با تعداد زیادی نویسنده و کتاب مواجه هستیم و به همین دلیل سعی کردیم با مهم‌ترین آثار خود که شامل ۵۰ عنوان کتاب است به سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران بیاییم.

عضو اتحادیه ناشران عراقی بااشاره به اینکه صنعت چاپ عراق در سال‌های نه چندان دور با مشکل تامین سرمایه و به روزرسانی تجهیزات مواجه بود، گفت: با این‌حال، امروز، چاپخانه‌های محلی در عراق شروع به توسعه تجهیزات و رقابت با یکدیگر کرده‌اند و همکاری فزاینده‌ای بین انتشارات عراق به چشم می‌خورد و به همین دلیل محیط کاری یکپارچه‌ای ایجاد شده است.

نماینده «دار سحر القلم» ادامه داد: در عراق کتاب‌های ادبی و علوم انسانی و علوم مدرن از استقبال خوبی در میان مردم برخوردار است. بسیاری از جوانان عراقی هم این روزها به سراغ نشر کتاب می‌روند که نشان دهنده شادابی و زنده بودن فضای فرهنگی عراق است و درکنار آن مؤسسات انتشاراتی نیز در برخورد با نویسندگان انعطاف پذیرتر شده‌اند، خدمات انتشار مشترک و پشتیبانی فنی ارائه می‌دهند که درها را به روی فرصت‌های جدید باز می‌کند.

او با اشاره به رشد کتابخوانی در عراق عنوان کرد: کتابخوانی در عراق به شدت رو به رشد است. ما شاهد بازگشایی کتابخانه‌ها، سرمایه‌گذاری مردم در پروژه‌های فرهنگی و طرح‌هایی مانند باشگاه کتاب، کتابخانه سیار خیابان متنبی بغداد، جشنواره‌های کتابخوانی در بصره، نجف و موصل هستیم. نمایشگاه‌های بین المللی از جمله نمایشگاه بغداد و نمایشگاه‌های استانی به رویدادهای مهم سالانه تبدیل شده‌اند که کتاب‌های عراقی را تبلیغ می‌کنند و ارتباط مستقیم بین خوانندگان و ناشران ایجاد می‌کنند. نسل جدید، علی‌رغم سرگرمی با فناوری‌های تازه، بازگشت به کتاب را مبدل به ابزاری برای شناخت هویت خود کرده است. ما هم به عنوان مؤسسه انتشاراتی سعی می‌کنیم با توسعه روش‌های بازاریابی، انتشار کتاب در قالب الکترونیک و سازماندهی رویدادهای زنده برای عموم مردم، با این تغییرات همراه شویم.

الکعبی افزود: به زبان ساده باید بگویم که راه آسان نیست؛ اما پر از امید است. تا زمانی که خوانندگان، پدیدآورندگان و ناشرانی وجود داشته باشند که ایمان داشته باشند با ساختن یک ملت، مشعل نور و هدایت را به سوی جهان حمل خواهند کرد، ایمان به فرهنگ کتاب باقی خواهد ماند.

به گفته این ناشر، مهمان ویژه بودن عراق در سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، نمایشی از سخاوت کشور میزبان یعنی ایران است که نصیب عراق شده است. این حضور بار و مسئولیت جدیدی روی دوش ناشران عراقی می‌گذارد تا چهره واقعی این کشور را که به پیشگام بودن در عرصه فرهنگی و علمی شهرت دارد، نشان دهند.

الکعبی در پایان تاکید کرد: نویسندگان ایرانی جسور هستند و آگاهانه به بشریت و تاریخ نگاه می‌کنند. آن‌ها آمیزه‌ای از معنویت، دین و فلسفه را در خود دارند که من مسئله را نزدیک به درون‌مایه‌های ادبیات عراق می‌دانم و این همان چیزی است که تعامل فرهنگی بین دو کشور را نه‌تنها ممکن بلکه ضروری می‌کند.

افزایش تعامل و روابط فرهنگی بین عراق و ایران

ثائر جعفر العصامی با اعلام اینکه عراق از اینکه مهمان ویژه سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران است، احساس خرسندی می‌کند ، گفت: این حضور مایه مباهات کشور ماست. شکی نداریم که حضور در این نمایشگاه باعث افزایش تعامل و روابط فرهنگی بین عراق و ایران می‌شود.

به گفته معاون رئیس اتحادیه ناشران عراق ۱۵ انتشارات از کشور عراق قصد دارند خود را به نمایشگاه کتاب تهران برسانند. از بین این ۱۵ انتشارات یک انتشارات وابسته به هیات وزیران و ۱۴ انتشارات عضو اتحادیه ناشران عراقی است.

معاون رئیس اتحادیه ناشران عراق در ادامه اسامی این مؤسسات را به این شرح معرفی کرد: دار المسلمة القانونیة، بیت الحکمة، دار الفراشات، موسسه العصامی، دار الکتب العلمیة، دار اولدبوک، دار الورشة، دار الکتب الادبیة، دار مصابیح، دار المعبد، دار سحر القلم، دار قندیل، کتابخانه الروضه الحیدریه و مکتبة العلویه، نماینده دار العارف للمطبوعات، دار العارف للمطبوعات و دار بابل.

ثائر جعفر العصامی در پایان افزود: عبدالوهاب مزهر الراضی رییس اتحادیه ناشران عراق در سی‌وششمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران حضور خواهد داشت.

سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از ۱۷ تا ۲۷ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلای امام خمینی (ره) برگزار خواهد شد.

دیدگاه خود را بیان کنید

0 دیدگاه