
عضو هیات نمایندگان اتاق ارومیه با توجه به حضور در هیات اعزامی تجاری که به همراه رئیسجمهوری به آذربایجان سفر کردند، تجربه این سفر و حضور مستمر در بازارهای هدف را اقدامی مثبت ارزیابی کرد و گفت: با تکیه بر اشتراکات فرهنگی و تاریخی، مزیتهای مکمل اقتصادی و زیرساختهای در حال توسعه منطقهای میتوانیم قطب امنیت غذایی منطقه را با همکاری جمهوری آذربایجان ایجاد کنیم.
جعفر نیکزاد، عضو هیات نمایندگان اتاق ارومیه در گفتوگو با اتاق اتاق ایران آنلاین گفت: در حاشیه سفر رسمی هیات تجاری همراه با رئیس جمهور به جمهوری آذربایجان فرصتی فراهم شد تا با جمعی از فعالان اقتصادی این کشور آشنا شویم. همانطور که میدانیم روابط ایران و جمهوری آذربایجان در چارچوب اسناد بالادستی از جمله موافقتنامه تجارت ترجیحی (2016)، پروتکل همکاری کشاورزی (2020) و سند راهبردی همکاریهای اقتصادی (2025) در حال توسعه است. بنابراین میتوان اذعان داشت که امروز شاهد بلوغ روابط از سطح مبادلات پایه به همکاریهای ساختاری در زنجیره ارزش کشاورزی هستیم.
او درادامه تصریح کرد: در سطح مناسبات بین دو کشور ایران و آذربایجان بر اساس ماده ۴ موافقتنامه دوجانبه، سه سازوکار کلیدی فعال شدهاند، شامل کمیسیون مشترک اقتصادی (پیگیری مصوبات در سطح وزرا)، کارگروه تخصصی کشاورزی (بررسی فنی موانع غیرتعرفهای) و شورای کسبوکار دو کشور (حل اختلافات بخش خصوصی) و همچنین در حال ارتقای سیستم گواهی بهداشت دیجیتال (e-Phyto) برای تسریع فرآیندهای گمرکی هستیم.
این فعال اقتصادی درباره برنامه پنجساله که برای گسترش روابط بین دو کشور طراحی شده است، گفت: برنامه پنجساله تهیه شده مبتنی بر سه محور است.
الف) توسعه تجارت
- افزایش سهم صادرات محصولات با ارزش افزوده (کنسرو، خشکبار فرآوری شده)
- ایجاد کریدور سبز برای محصولات تازه با استانداردهای **CODEX و ISO 22000**
ب) سرمایهگذاری مشترک
- پروژههای مشترک در مناطق آزاد (آستارا-آستارا)
- جذب سرمایهگذاری در حوزه کشاورزی هوشمند (Smart Agriculture)
ج) انتقال فناوری
- همکاری در زمینه بیوتکنولوژی کشاورزی
- ایجاد مرکز مشترک تحقیقات بذر ونهال
از طرفی باید تاکید کرد که اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ارومیه با همکاری مرکز داوری بینالمللی تهران، دو اقدام کلیدی انجام داده است: اول، تهیه الگوی قرارداد سرمایهگذاری مشترک با رعایت: قوانین داخلی دو کشور، کنوانسیون ۱۹۶۵ واشنگتن (ICSID) و مقررات سازمان تجارت جهانی (WTO) و دوم، ایجاد صندوق تضمین سرمایهگذاری با پوشش ریسکهای سیاسی و نوسانات ارزی
رئیس اتحادیه صادرکنندگان محصولات کشاورزی استان آذربایجان غربی خاطرنشان کرد: بر اساس سند همکاریهای راهبردی بین ایران و جمهوری آذربایجان، دیپلماسی سهلایهای را پیگیری میکنیم. اول دیپلماسی دولتی که شامل هماهنگی با وزارت امور خارجه و سفارتها میشودف دوم، دیپلماسی پارلمانی که شامل همکاری با کمیسیونهای اقتصادی مجالس دو کشور میشود و در نهایت دیپلماسی مردمی که تقویت تعاملات اتاقهای بازرگانی و اتحادیههای صنفی را در بر دارد. از طرفی در چهارچوب مقررات سازمان جهانی تجارت (WTO) اقداماتی را پیگیری میکنیم که در این بین میتوان به هماهنگی استانداردها یعنی تطبیق استانداردهای ملی با ISO و Codex Alimentarius، تسهیل فرآیندها یعنی راهاندازی سیستم تایید پیش از عرضه (PSI) و ظرفیتسازی یعنی برگزاری دورههای آموزشی برای تولیدکنندگان دو کشور، اشاره کرد.
نیکزاد با توجه به تجربه حضور در هیات تجاری اعزامی به آذربایجان و مجموعه اقداماتی که تا کنون در ارتباط با این کشور انجام داده است به جامعه تجاری دو کشور گفت: با تکیه بر اشتراکات فرهنگی و تاریخی، مزیتهای مکمل اقتصادی و زیرساختهای در حال توسعه منطقهای معتقدم میتوانیم قطب امنیت غذایی منطقه را با همکاری جمهوری آذربایجان ایجاد کنیم. در این راستا اتاق ایران و اتاق ارومیه آماده ارائه خدمات مشاوره حقوقی، بازارشناسی و تسهیلگری مالی به همه فعالان اقتصادی هستند.
اودر نهایت تأکید بر رعایت اصول حاکمیت سرزمینی در تمام توافقها، اشاره به ظرفیتهای کنوانسیون حقوق دریای خزر برای تجارت دریایی، پیشنهاد ایجاد بانک اطلاعات مشترک سرمایهگذاریهای دوجانبه و یادآوری تعهدات دو کشور در پیماننامههای زیست محیطی منطقهای را در سطح مناسبات بین ایران و آذربایجان مورد توجه قرار داد.
دیدگاه خود را بیان کنید