
به گزارش خبرنگار آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد، در روزهای اخیر خبر مرگ هفت عضو یک خانواده در روستای بساط بیگی بخش کوهنانی شهرستان کوهدشت موجی از غم و اندوه را برانگیخت، ابتدا یکی از اعضای خانواده به درون چاه رفته و سقوط کرده و سپس سایر اعضا در تلاشی بی نتیجه برای نجات دادن سایرین خود را به درون چاه انداخته و به دلیل گازگرفتگی جان خود را از دست می دهند.
هرچند در پی سقوط این هموطنان به داخل چاه، عملیات امداد و نجات بلافاصله آغاز می شود اما متاسفانه با وجود تلاشهای صورت گرفته ۶ جسد از چاه بیرون کشیده شده و یک نفر دیگر نیز که با حال وخیم به درمانگاه کوهنانی و سپس بیمارستان منتقل شد جان خود را از دست می دهد.
بنابر اعلام مدیریت بحران استانداری لرستان اولین نفر هنگام استفاده از موتور برق چاه به دلیل تولید گاز مونواکسیدکربن دچار گازگرفتگی و برادر وی برای کمک به او وارد چاه می شود که متاسفانه او نیز دچار گازگرفتگی شده، سپس پدر و عموی این افراد وارد چاه و دچار گازگرفتگی می شوند.
در جریان این کمک رسانی هفت نفر وارد چاه و دچار گازگرفتگی می شوند و در نهایت تماس از طرف اهالی این روستا با اورژانس برقرار و هنگام مراجعه به محل حادثه به دلیل نیازمندی به تجهیزات برای ورود به چاه با آتش نشانی تماس برقرار می شود.
چون فضای چاه مملو از گاز مونواکسید کربن بوده است با آتش نشانی کوهدشت برای انتقال تجهیزات بیشتر تماس برقرار و در نهایت ساعت ۲۲ عملیات نجات انجام می شود اما همه افراد با وجود احیا توسط عوامل اورژانس، از قبل جان باخته اند.
این خبر تلخ موجی از غم و اندوه را میان مردم لرستان و خصوصا شهرستان کوهدشت برانگیخت و نشان داد امنیت و ایمنی از اساسی ترین نیازها و پیش شرط توسعه پایدار در هر جامعهای است با این حال همواره شاهد بروز حوادثی هستیم که ریشه در بیتوجهی به اصول ایمنی چه در سطح فردی و چه در سطح سازمانی و نظارتی دارند.
متاسفانه حوادث ناشی از عدم رعایت مسائل ایمنی، واقعیتی تلخ و پرتکرار در جوامع مختلف هستند و حادثه دلخراش چاه کوهنانی هم نمونه ای دردناک از این وقایع است که بار دیگر نشان داد ایمنی، یک انتخاب نیست بلکه یک ضرورت انکارناپذیر است و کوچکترین بیاحتیاطی میتواند به قیمت جان انسانها تمام شود بنابراین همت همگانی و توجه ویژه مسوولان به امر آموزش و پیشگیری باعث می شود دیگر شاهد تکرار چنین حوادث تلخی نباشیم.
کارشناسان ایمنی همواره تاکید میکنند حوادثی از این دست، اغلب ریشه در عدم آگاهی افراد از خطرات بالقوه، فقدان تجهیزات ایمنی مناسب و سهلانگاری در رعایت پروتکلهای استاندارد دارد.
چاهها، به ویژه چاههای عمیق یا متروکه میتوانند مملو از گازهای سمی و کشنده مانند سولفید هیدروژن (گاز فاضلاب)، متان یا کمبود اکسیژن باشند که بدون بو و رنگ بوده و فرد را در عرض چند ثانیه دچار خفگی یا مسمومیت شدید کنند.
اقدامات ضروری در زمان سقوط به چاه
مسوول آموزش و پیشگیری سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری خرم آباد در گفت و گو با آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد ضمن تاکید بر اینکه هرگز نباید به تنهایی و بدون حضور فرد دیگری در بیرون از چاه، وارد آن شد گفت: پیش از هرگونه ورود باید از تهویه مناسب چاه و عدم وجود گازهای سمی اطمینان حاصل کرد و این کار تنها با دستگاههای گازسنج مخصوص که آتش نشانی و ارگان های تخصصی به آن ها مجهز هستند انجام میشود.
علی مراد بابایی اظهار داشت: اما در صورت عدم دسترسی میتوان با فرستادن یک چراغ شعله دار با رعایت احتیاط فراوان و از راه دور از وجود اکسیژن کافی و نبود برخی گازهای قابل اشتعال اطمینان نسبی پیدا کرد هرچند این روشها به هیچ عنوان جایگزین تجهیزات استاندارد نیستند.
وی با اشاره به لزوم استفاده از تجهیزات حفاظت فردی افزود: امدادگران معمولا از ماسک تنفسی با کپسول هوای فشرده، کلاه ایمنی، کمربند نجات متصل به طناب مهار و چکمه استفاده می کنند در حالی که سایر افراد معمولی این تجهزات را ندارند بنابراین توصیه می شود از ورود به چاه بدون استفاده از تجهیزات فردی پرهیز نمایند.
وی با تاکید بر ضرورت برگزاری کلاس های آموزشی برای ساکنین مناطق پرخطر به ویژه کشاورزان و مقنیها عنوان کرد: در صورت بروز حادثه برای فردی در چاه، سایر افراد باید از ورود بدون تجهیزات و دانش کافی برای نجات خودداری کنند زیرا این اقدام منجر به افزایش تعداد قربانیان میشود بنابراین اولین اقدام باید تماس فوری با نیروهای امدادی متخصص همچون ۱۲۵ آتشنشانی، ۱۱۵ اورژانس و ۱۱۲هلال احمر باشد.
بابایی درخصوص ضرورت ایمنسازی چاههای بلااستفاده گفت: چاههای متروکه و بلااستفاده باید به طور ایمن مسدود و یا دارای حفاظ مناسب همچون فنس باشند تا از سقوط اتفاقی افراد و حیوانات جلوگیری شود همچنین می توان محدوده حفاظتی اطراف چاه را با علائم هشداری مشخص کرد تا احتمال سقوط افراد در آن ها به صفر برسد.
علل ریشه ای بروز حوادث ناشی از عدم رعایت ایمنی
مسوول آموزش و پیشگیری سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری خرم آباد اضافه کرد: بسیاری از افراد و حتی کارفرمایان دانش و آگاهی لازم در مورد خطرات بالقوه محیط کار یا زندگی و روشهای پیشگیری از آن را ندارند.
بابایی افزود: ورود به چاه بدون تجهیزات و بررسی گازهای سمی و تکرار این فعالیت بدون حادثه میتواند منجر به کاهش حساسیت نسبت به خطرات موجود شود همچنین گاهی برای صرفهجویی در هزینهها از تهیه تجهیزات ایمنی استاندارد، استخدام نیروی متخصص یا اجرای کامل پروتکلهای ایمنی چشمپوشی می شود.
وی با تاکید بر لزوم نظارت کافی و مستمر از سوی نهادهای مسوول بر رعایت استانداردها و الزامات ایمنی در کارگاهها، پروژهها و حتی فضاهای عمومی تصریح کرد: متاسفانه عدم نهادینهشدن فرهنگ ایمنی در جامعه و محیط های کاری باعث شده رعایت اصول ایمنی یک الزام و ضرورت تلقی نشود.
به گفته وی خستگی، عجله، استرس، عدم تمرکز و تصمیمگیریهای اشتباه در لحظه نیز میتواند به بروز حادثه منجر شود کمااینکه در حادثه اخیر سایر افراد طی تصمیم گیری اشتباه، اضطراب بالا و عجله برای نجات دادن سایرین باز هم با علم به خطرناک بودن وضعیت به داخل چاه رفته بودند.
بابایی مهمترین پیامدهای چنین حوادثی را آسیبهای روحی شدید برای بازماندگان، خانوادهها و حتی جامعه و افزایش حس ناامنی و بیاعتمادی عنوان کرد و گفت: برگزاری دورههای آموزشی منظم، ترویج فرهنگ ایمنی از سنین پایه، شناسایی خطرات بالقوه در تمامی محیط ها و فعالیتها، تهیه و اجرای دستورالعملهای ایمنی، الزام به استفاده از وسایل حفاظت فردی و تجهیزات ایمنی مناسب و انجام بازرسیهای دورهای و سرزده برای اطمینان از رعایت اصول ایمنی می تواند از تکرار چنین حوادث تلخی جلوگیری نماید.
تماس با نیروهای امدادی مهمترین اولویت در هنگام وقایع
مسوول آموزش و پیشگیری سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری خرم آباد تاکید می کند افراد در مواجهه با چنین حوادثی بهتر است فورا با نیروهای امدادی همچون اورژانس، آتشنشانی، هلال احمر و یا نیروی انتظامی تماس حاصل نمایند تا انجام عملیات نجات توسط تیمهای متخصص و با رعایت کامل اصول ایمنی برای جلوگیری از افزایش تعداد مصدومان و جانباختگان صورت گیرد.
بابایی ارائه گزارش شفاف از علل حادثه و اقدامات انجام شده برای افزایش آگاهی و جلوگیری از تکرار حوادث مشابه را ضروری دانست و گفت: تخصیص بودجه کافی برای آموزش، تجهیز نیروهای امدادی و اجرای برنامههای پیشگیرانه ضروری است.
حالا هفت نفر از یک خانواده جان باخته اند و غم بزرگی تا ابد در تاریخ خانوادگی آنها خواهد ماند اما انتظار میرود مسوولان ضمن بررسی دقیق علل این حادثه و شناسایی هرگونه قصور احتمالی، اقدامات جدیتری را برای افزایش سطح آگاهی عمومی، نظارت بر رعایت اصول ایمنی و تجهیز تیمهای امداد و نجات روستایی بکار گیرند.
ضمن ابراز همدردی با خانوادههای داغدار حادثه چاه کوهنانی و طلب آمرزش برای تمامی جانباختگان، امیدواریم با درسآموزی از این وقایع تلخ، شاهد جامعه ای ایمنتر برای همه هموطنان باشیم چراکه پیشگیری همواره کمهزینه تر و موثرتر از درمان و جبران خسارات پس از حادثه است.
دیدگاه خود را بیان کنید