
به گزارش آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد، ستاد اسکان اضطراری: جمع آوری و شناسایی افراد آسیب دیده و بی خانمان ناشی از بروز وقوع حوادث پیش بینی نشده ، نقل و انتقال و استقرار آنها در محل های پیش بینی شده برای تامین حداقل شرایط زندگی امن و بهداشتی تا زمان ایجاد امکانات مناسبتر برای اسکان موقت آنها (برای یک تا چند هفته)
ستاد اسکان اضطراری (Emergency Shelter Committee) نهادی است که با هدف مدیریت یکپارچه، سریع و مؤثر اسکان بازماندگان حوادث طبیعی (مانند زلزله، سیل، طوفان و ...) تشکیل میشود. این ستاد معمولاً با محوریت هلالاحمر و همکاری دستگاههایی مانند استانداری، شهرداری، نیروی انتظامی، سازمان مدیریت بحران و وزارت راه و شهرسازی فعالیت میکند.
بررسی سریع مناطق آسیبدیده و تعیین نقاط ایمن برای اسکان موقت، تهیه و توزیع چادر، پتو، البسه و ملزومات اولیه برای آسیبدیدگان، احداث اردوگاههای موقت با امکانات حداقلی (آب آشامیدنی، سرویس بهداشتی، گرمایش/سرمایش)، هماهنگی بینسازمانی برای جلوگیری از موازیکاری و ارسال کمکهای مردمی به صورت هدفمند، پایش وضعیت اسکانهای موقت و پیشبینی راهکارهای بلندمدت (مانند ساخت مسکن دائمی) از وظایف اصلی ستاد اسکان در مواقع بحرانی است.
چرا کهگیلویه و بویراحمد به ستاد دائم اسکان اضطراری نیاز دارد؟
زلزلههای متعدد (مانند زلزله ۵.۷ ریشتری دنا در ۱۴۰۱)، سیلهای ویرانگر مونسونی ۱۴۰۲ که خسارات گسترده به بار آورد، جغرافیای آسیبپذیر وضعیت کوهستانی و ریزشهای جادهای که دسترسی به مناطق حادثهدیده را دشوار میکند، پراکندگی روستاها که نیاز به پیشبینی محلهای اسکان پیش از وقوع بحران را ضروری میسازد و نبود ساختار منسجم در پاسخگویی باعث تأخیر در امدادرسانی به دلیل نبود ستاد متمرکز تصمیمگیر می شود.
استان کهگیلویه وبویراحمد به دلیل برخی ویژگی ها و شرایط توپوگرافی خاص، پراکندگی سکونتگاه های شهری و روستایی همچنان شکاف زیادی به لحاظ توسعه با استان های برخوردار کشور دارد و برای پر کردن این شکاف نیازمند حمایتها و تزریق اعتبارات کلان و ملی دارد.
زلزله سیسخت و مدیریت بحران در زمستان
خداحافظی با خانهها و خاطره ها
مانسون در کهگیلویه و بویراحمد؛خسارت دیدگان همچنان چشم انتظارند
خسارات مونسون به زیرساخت های روستایی کهگیلویه وبویراحمد/آب برخی روستاها قطع است+ فیلم
هلالاحمر به عنوان مسئول اصلی مدیریت اسکان اضطراری در کشور شناخته میشود، اما بدون همکاری سایر نهادها، امکان اجرای بهینه مأموریتها وجود ندارد.
اسکان اضطراری در کهگیلویه و بویراحمد؛ مطالبهای که هنوز پاسخ نگرفته است
با وجود سابقه بلایای طبیعی متعدد در کهگیلویه و بویراحمد، زیرساختهای اسکان اضطراری و پایگاههای هلالاحمر در این استان همچنان ناکافی است. مسئولان محلی از کمبود بودجه و زمین برای ایجاد مراکز امدادی میگویند، درحالی که مردم مناطق بحرانخیز مانند مارگون و زیلایی هنوز با چالشهای جدی در مواقع بحران روبهرو هستند. آیا این کمبودها قبل از وقوع حوادثی دیگر برطرف خواهد شد.
مدیر عامل جمعیت هلال احمر کهگیلویه وبویراحمد نبود مکان اسکان اضطراری در استان را از مهمترین مشکلاتی زیرساختی در حوزه بحران دانست و گفت: در هیچ کدام از شهرستانهای ۹ گانه این استان فضای مناسب برای اسکان اضطراری در مواقع بحرانی وجود ندارد.
کاظم فلاحی دوست تجهیز مکان اضطراری یکهزار نفری در استان را ضروری دانست و گفت: کهگیلویه وبویراحمد با توجه به وضعیت توپوگرافی و حادثه خیز بودن نیازمند ستاد اسکان اضطراری است.
وی با اشاره به پیگیری های انجام شده برای استقرار ستاد اسکان اضطراری در یکی از شهرستانهای استان بیان کرد: با وجود تلاشهای صورتگرفته، این استان هنوز به زیرساختهای کافی برای مدیریت بحران مجهز نیست.
فلاحی دوست با اشاره به تامین ۱۰ هکتار زمین در گچساران و پنج هکتار زمین در شهرستان بهمئی برای ستاد اسکان اضطراری تصریح کرد: راه اندازی این طرح ها نیازمند همراهی بیشتر مسئولان استانی و کشوری در تامین اعتباراست.
وی تصریح کرد: احداث پایگاههای لجستیک در شهرهای پرخطر (مانند یاسوج، دهدشت و گچساران) برای انبارش تجهیزات یکی از اولویت های اصلی هلال احمر خواهد بود.
فلاحی دوست با اشاره به همکاری خوب استانداری و نمایندگان مردم استان در مجلس شورای اسلامی در پیگیری به حق احداث ستاد اسکان اضطراری دائم در یکی از شهرهای استان گفت: بر اساس قانون احداث ستاد اسکان در شهرهای بلای ۵۰ هزار نفری ضروری است.
وی ادامه داد: با همکاری استانداری این موضوع با رایزنی با مسئولان هلال احمر در سطح کشور به جد دنبال می شود.
افتتاح چندین پایگاه امدادی در استان
فلاحی دوست با بیان اینکه در بخش زیرساختها اقدامات چشمگیری در استان انجام شده است، گفت: پروژههای راکد جمعیت هلال احمر این استان در کمتر از ۶ ماه تکمیل و افتتاح شدند.
وی به تأسیس ۲ پایگاه امداد و نجات هلال احمر در شهرستانهای بهمئی و لنده اشاره کرد و افزود: در اسفند ماه سال گذشته در مسیر یاسوج-اقلید با افزایش تصادفات، با همکاری اداره کل محیط زیست پایگاه امداد جادهای راه اندازی و امدادگران مستقر شدند.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر کهگیلویه و بویراحمد همچنین از راه اندازی پایگاه امدادی در مسیر دوراهی تنگ تامرادی در محور ارتباطی باغچه-جلیل-سادات خبر داد و گفت: این پایگاه امدادی در زمینی به مساحت ۱۲ هزار متر مربع و با اعتبار ۵۰ میلیارد ریال وارد مدار بهره برداری شد.
فلاحی دوست همچنین به پایگاه امداد جادهای در منطقه جوخانه در محور ارتباطی بخش سرفاریاب –چرام اشاره کرد و یادآور شد: در منطقه جوخانه در فصل زمستان دما به منفی ۳۰ درجه میرسد که پایگاه آن بیش از ۵ سال با ۲۰ درصد پیشرفت راکد بود و حالا بعد از تکمیل آن با اعتبارات ملی در هفته هلال احمر افتتاح میشود.
فلاحی دوست احداث پایگاه امداد جادهای در محور ارتباطی پاتاوه – دهدشت اشاره کرد و گفت: مجوز احداث ۲ پایگاه در این محور صادر شد که در منطقه راک دهدشت پایگاه آن تکمیل شده و در هفته هلال به بهره برداری میرسد.
وی افزود: مجوز احداث پایگاه در منطقه چنار بویراحمد نیز صادر شده و با تأمین اعتبار عملیات اجرایی آنه آغاز می شود.
کلنگ زنی ۴ پایگاه امدادی در کهگیلویه و بویراحمد
مدیرعامل جمعیت هلال احمر کهگیلویه و بویراحمد همچنین از کلنگ زنی ۴ پایگاه امدادی در سطح استان خبر داد و یادآور شد: مجوز این پایگاهها در کاکا مبارک گچساران و آستان مقدس بی بی حکیمه (س) صادر و آماده کلنگ زنی است.
وی همچنین از صدور مجوز ساخت دو پایگاه امدادی در مسیر گناوه-گچساران با رایزنی تاجگردون نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی خبر داد و گفت: در صورت تأمین اعتبار در کمتر از ۶ ماه احداث میشوند.
فلاحی دوست افزود: در مسیر اصفهان – یاسوج فضای مناسبی برای اسکان همراهان افراد آسیب دیده نداشتیم که مجوز احداث ساختمانی در دو طبقه و در زمینی به متراژ ۳۰۰ متر صادر شده است.
با وجود تلاشهای صورتگرفته، کهگیلویه و بویراحمد هنوز به زیرساختهای کافی برای مدیریت بحران مجهز نیست. اگرچه مسئولان وعده بهبود شرایط را دادهاند، اما سرنوشت مردم این استان به اقدامات عملی و تخصیص بودجههای ضروری گره خورده است.
بیشتر بخوانید:
مکانهایی برای مواقع بحران در اطراف شهرها و روستاهای کهگیلویه و بویراحمد ایجاد شود
دیدگاه خود را بیان کنید