
گزارش خبرنگار آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد، علی دارابی روز یکشنبه در نشست خبری روز جهانی «موزه و هفته میراثفرهنگی» که در سالن نوروز ارگ آزادی در وزارت میراث فرهنگی برگزار شد، اظهار داشت: بازگشت اموال تاریخی به کشور باید مساله وزارت خارجه و نهاد ریاست جمهوری باشد و کمیتهای متشکل از وزارت امور خارجه و دیگر نهادهای مرتبط تشکیل شود تا روند بازگرداندن این آثار با جدیت بیشتری دنبال شود. امیدواریم با همکاری دستگاههای اجرایی مختلف، این اموال تاریخی به کشور بازگردانده شوند.
وی افزود: با توجه به حساسیت موضوع چون عوامل شتاب زایی برای استرداد اموال وجود دارد تا لحظه بسته بندی و بارگیری به کشور نمی توانیم اطلاع رسانی کنیم زیرا متغیرهای متعدد میتوانند روند بازگرداندن این آثار را تحت تأثیر قرار دهند اما به محض ورود اموال به فرودگاه از طریق رسانه ها اطلاع رسانی می شود.
درخواست هفت کشور برای برپایی موزه از ایران
معاون میراث فرهنگی کشور گفت: برای معرفی ایران ۲۱۶ شی نفیس را برای نمایش در موزه به چین بردیم که بیش از ۵۰ میلیون نفر از آنها دیدن کردند. اشیا را سالم به کشور بازگرداندیم. فکر می کردیم مورد تشویق قرار بگیریم اما گفتند چرا این اشیا را جابه جا می کنید.
دارابی درباره برپایی نمایشگاه آثار تاریخی ایران در خارج تصریح کرد: اکنون هفت کشور در حوزه نوروز درخواست کردند که ما برای آنها نمایشگاه موزهای برگزار کنیم این اقدام خوبی است چون چنین نمایشگاههایی در راه مبارزه با ایران هراسی است.
انتقال موزه قرآن به سعدآباد برای تسهیل در تردد
وی در خصوص جاذبه جابجایی موزه قرآن به موزه سعدآباد نیز توضیح داد: در توافقی بین وزارت میراث فرهنگی و نیرو قرار بود موزه آب به مدت دو سال در سعدآباد فعال باشد. در شیوه عمل اگر اتفاقاتی میافتد از اراده ما خارج است ولی حتماً پاسخگو هستیم.
وی افزود: قرار شد موزه آب که امکانات خاصی در آن نبود درا ختیار این مجموعه قرار بگیرد چون موزه قرآن در خیابان امام خمینی (ره) وجود داشت و محدودیت های تردد، ضوابط امنیتی و محدودیت های ساعت بازید برای بازدید کنندگان وجود داشت از سوی دیگر به خاطر وجود پردیس حکومتی کشور در آن منطقه و محدودیت هایی که وجود داشت ما برای جابه جایی این موزه تصمیم گرفتیم تا دسترسی مردم تسهیل شود.
دارابی تاکید کرد: ملاحظات نگهداری از آثار در همه جا حاکم است و اکنون یک کمیته برای بسته بندی و موارد دیگر نظارت برای جابه جایی آثار موزه قرآن در نظر گرفته شده است.
احتمال وجود موش در موزه فرش
وی در مورد موزه فرش نیز گفت: این موزه در بلوار کشاورز که پر از موش است قرار دارد ما باید مراقب باشیم که موزه آسیبی نبیند.
خسروی مدیرکل موزههای کشور نیز در این باره گفت: موزه فرش یکی از موزههای زیر مجموعه میراث فرهنگی استان تهران است. برای بررسی مشکلات فرش به موزه رفتم ولی مشکلی وجود نداشت با این حال بازهم در حال پیگیری هستم.
دارابی تاکید کرد: با توجه به اینکه در این منطقه موش زیاد است وجود موش در موزه فرش بسیار محتمل است و باید مجدد بررسی شود. فرش آبروی ماست. باید هر دو ماه یکبار برای خبرنگاران یک تور از سوی میراث فرهنگی برای بازدید از موزه ها و مرمت و نگهداری از اموال در نظر گرفته شود.
افزایش موزه ها از ۸۰۰ به یکهزار
معاون میراث فرهنگی کشور با بیان اینکه برنامه پنج ساله وزارت میراث به پایان رسید این برنامه مبتنی بر سه برنامه سند چشم انداز ده ساله، تکالیف، مسئولیت ها و اولویت قراردادن برنامه های استانی بود، گفت: براساس برنامه هفتم توسعه باید موزه ها از ۸۰۰ به هزار موزه افزایش یابد.
دارابی افزود: سال گذشته یک و نیم همت از بودجه ملی برای تملک، حوزه مرمت و توزیع در بین استان ها اختصاص یافت. علاوه بر این در جریان سیل دو سال قبل در سیستان بلوچستان و ایلام از کمک خیران برای مرمت استفاده کردیم.
لایحه میراث فرهنگی در دستور کار مجلس است
معاون میراث فرهنگی کشور گفت: لایحه میراث فرهنگی در دستور کار مجلس است و مدیران ما پیگیر هستند. همچنین یک اقدام بزرگ در نیروی انسانی در وزارت میراث فرهنگی اتفاق افتاده است. سند ملی میراث فرهنگی هم در دستور شورای عالی انقلاب فرهنگی است و سند ملی موزه داری هم بعد از آن به تصویب می رسد.
دارابی افزود: چهار هزار و ۲۰۰ پست سازمانی به وزارت اضافه می شود که بخش عمده نیروها در بخش حفظ موزه ها و بخش های تخصصی جذب می شوند و بخشی از ظرفیت برای ساماندهی نیروها قراردادی است.
وی در خصوص نوروزگاه ها نیز گفت: در نوروز امسال هزار نوروزگاه در کشور دایر شد و هفته آینده از کارکنان ۳۰موزه و بنای تاریخی که بیشترین بازدید را داشتند تجلیل می شود.
دارابی به برگزاری نمایشگاه جدیدی در گوانجو چین اشاره کرد و گفت: در این نمایشگاه ۱۵۱ اثر از موزههای ملی تهران و دانشگاه تهران با مجوز ۶ ماهه به نمایش درآمده که برای تمدید آن نیز درخواستهایی مطرح شده است.
وی درباره اقدامات انجامشده در حوزه مقابله با قاچاق اشیای تاریخی، از تشکیل جلسات با حضور وزیر و نمایندگان مجلس و صدور حکم جلب برای چند قاچاقچی خبر داد و گفت: چندین فقره شکایت مطرح شده و برخی قاچاقچیان حرفهای تحت تعقیب قضایی هستند.
وی به تخصیص ۲۰۰ میلیارد ریال بودجه برای مرمت کاخموزههایی چون صاحبقرانیه، گلستان و سعدآباد اشاره کرد و گفت: در برنامه پنجساله وزارتخانه، برای استانهای مرزی تکلیف قانونی جهت انجام فعالیتهای مشترک با کشورهای همسایه در سه حوزه میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی لحاظ شده است.
در پایان این نشست از پوستر هفته میراث فرهنگی رونمایی شد.
دیدگاه خود را بیان کنید