
پیش از آنکه تعرفههای تجاری دولت ترامپ بهطور کامل اقتصاد ژاپن را تحت تأثیر قرار دهند، اقتصاد این کشور احتمالاً در سهماهه اول سال دچار انقباض شده است. طبق نظرسنجی بلومبرگ از اقتصاددانان، تولید ناخالص داخلی واقعی ژاپن در این دوره با نرخ سالانه ۰.۳ درصد کاهشیافته است؛ نخستین افت فصلی طی یک سال گذشته.
این افت اقتصادی، چشمانداز برنامههای بانک مرکزی ژاپن برای عادیسازی سیاستهای پولی و همچنین امیدهای انتخاباتی نخستوزیر شیگرو ایشیبا در تابستان امسال را تیره کرده است. کاهش صادرات خالص، رکود در مصرف داخلی، و تورم بالا از دلایل اصلی این وضعیت عنوانشدهاند.
یوشیکی شینکه، اقتصاددان ارشد مؤسسه تحقیقاتی دایایچی لایف، گفت که در حال حاضر، موتور محرکهای برای رشد اقتصاد ژاپن وجود ندارد و این وضعیت حتی پیش از اعمال تعرفههای ترامپ آغازشده است.
در همین حال، نشانهای از پیشرفت در مذاکرات تجاری میان ژاپن و آمریکا دیده نمیشود. هاوارد لوتنیک، وزیر بازرگانی آمریکا، اعلام کرده که رسیدن به توافق با ژاپن به زمان زیادی نیاز دارد.
بانک مرکزی ژاپن نیز با تعویق یکساله در دستیابی به هدف تورم پایدار خود و کاهش پیشبینی رشد اقتصادی سال مالی جاری، در سیاستهای خود محتاطانه عمل میکند. برخی تحلیلگران ازجمله در گلدمن ساکس و بارکلیز پیشبینی افزایش نرخ بهره را به تأخیر انداختهاند.
از سوی دیگر، شرکتهای بزرگ ژاپنی نظیر تویوتا شروع به کاهش پیشبینی سود خود کردهاند. تویوتا اعلام کرد سود این شرکت در سال مالی جدید حدود یکسوم کاهش خواهد یافت. مدیرعامل شرکت اعلام کرد به دلیل نامشخص بودن جزئیات تعرفهها، تصمیمگیری دشوار شده است.
با کاهش سود شرکتها، نگرانیها درباره پایداری چرخه دستمزد-تورم افزایشیافته است؛ بهویژه با توجه به افت مداوم دستمزد واقعی و رشد هزینههای زندگی. برخی تحلیلگران از بروز نوعی رکود تورمی در اقتصاد ژاپن سخن میگویند.
افزایش قیمتها همچنین موجب افت محبوبیت نخستوزیر ایشیبا شده که پایینترین سطح از زمان شروع بهکار او در اکتبر گذشته است. دادههای ضعیف تولید ناخالص داخلی ممکن است به بحثهای سیاسی برای ارائه بسته جدید اقتصادی در آستانه انتخابات تابستانی دامن بزند.
درنهایت، هرچند دادههای اولیه تولید ناخالص داخلی ژاپن اغلب با بازبینیهای بزرگ همراه هستند، اما با در نظر گرفتن نرخ رشد بالقوه پایین ژاپن (حدود ۰.۶ درصد)، اقتصاد این کشور حتی با شوکهای کوچک نیز بهراحتی وارد رکود خواهد شد، اتفاقی که ممکن است برای ششمین بار از سال ۲۰۲۱ رخ دهد.
شینکه هشدار داد که ریسک اصلی ناشی از ترامپ است، تنها یک نفر. اگر نظرش را تغییر دهد، همهچیز ممکن است دگرگون شود. اما فعلاً نمیتوان خوشبین بود و احتمال رکود را نمیتوان نادیده گرفت.
دیدگاه خود را بیان کنید