
به گزارش خبرنگار اقتصادی آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد، قطع ناگهانی برق و خاموشی سراسری که یکی از وخیمترین اتفاقات مرتبط با انرژی در تاریخ معاصر اروپا محسوب میشود، ۲۸ آوریل (هشتم اردیبهشت) تمام جزیره ایبری را تحتالشعاع قرار داد. شبهجزیرهٔ ایبِری در جنوب غربی اروپا قرار دارد و کشورهای اسپانیا، پرتغال، جبلالطارق، آندوا و بخش کوچکی از فرانسه را در برمیگیرد.
این قطعی برق که چندین ساعت به طول انجامید، بخش عمدهای از این منطقه را در تاریکی فرو برد، هزاران مسافر قطار را سرگردان و دسترسی میلیونها نفر را به تلفن همراه، پوشش اینترنت و همچنین دستگاههای خودپرداز بانکها، قطع کرد.
مقامات اسپانیایی پس از این اتفاق، با هدف تشخیص علت حادثه، چندین فقره تحقیقات از جمله بررسی حمله سایبری احتمالی را آغاز کردهاند.
برخی ناظران بیرونی همگام با احزاب اپوزیسیون اسپانیا، با اشاره به انرژیهای تجدیدپذیر و اهداف ترسیمشده در راستای حذف کامل آلایندهها، نقش این مولفهها را به عنوان علل احتمالی قطعی برق برجسته ساختند؛ به ویژه با توجه به اینکه هم اسپانیا و هم پرتغال برای تامین انرژی شبکه برق خود، به میزان قابل توجه باد و نور خورشید وابسته هستند.
کریس رایت، وزیر انرژی آمریکا همزمان با قطعی برق در جزیره ایبری، به سیانبیسی گفت: دیدن آنچه در پرتغال و اسپانیا و مردمشان رخ داد، بسیار ناراحتکننده بود اما میدانید، وقتی که به اصطلاح تمام تخممرغها را در یک سبد میگذارید و در این مورد خاص، به آب و هوا تکیه میکنید، ریسک بالایی کردهاید.
پدرو سانچر، نخست وزیر اسپانیا و اپراتور شبکه برق این کشور، اعلام کردهاند که سطوح بیسابقه انرژی تجدیدپذیر دلیل قطع برق نبوده است.
در این بین، «دَن یورگِنسن» رئیس کمیسیون انرژی اتحادیه اروپا گفت که در زمان قطعی برق، «هیچ اتفاق غیر عادی در منابع انرژی تامینکننده برق رخ نداد. بنابراین، نمیتوان دلیل قطعی برق را به یک منبع خاص همچون انرژیهای تجدیدپذیر تقلیل داد.»
اروپا به انرژی بیشتری نیاز دارد
شرکتهای فناوری اروپایی فعال در حوزه انرژی از ناظران خواستهاند تا از نتیجهگیری بدون توضیح رسمی از جانب مقامات خودداری کنند. هنریک اندرسون، مدیرعامل کارخانه تولید توربین بادی «وِستاس» میگوید که درباره این اتفاق، خواستار این است که مقامات «اندکی کشورداری از خود نشان بدهند، به ویژه با توجه به اینکه سیاستگذاران همچنان در حال تحقیقات هستند.»
وی در اینباره گفت: در وهله نخست، امنیت انرژی به معنای این است که بتوانید بدون قطعی برق، جوامع را اداره کنید و این مثل روز روشن است. هر کسی به زعم خود در حال پی بردن فوری به علل ریشهای حادثه است و دیگری را مقصر میداند اما ساده بگویم که من قصد چنین کاری را ندارم. بهتر است تا زمانی که ندانیم دلیل اصلی بازماندن شبکههای سراسری اسپانیا و پرتغال از تامین برق چه بوده است، پیشداوری نکنیم یا فعالان حوزه امنیت سایبری را مقصر نشان ندهیم. پر واضح است که اروپا به انرژی بیشتری نیاز دارد و احتمالا به شبکه انتقال قدرتمندتری احتیاج داریم.
کریستین بروخ، مدیرعامل «زیمنس انرژی» گفته است که این شرکت آلمانی پس از قطعی برق، با اپراتورهای توزیع و انتقال مربوطه تماس برقرار کرده است.
وی افزود: آنچه میبینید این است که وقتی یک سیستم تامین انرژی میسازید، نه تنها باید به منبع تولید همچون انرژی خورشیدی، باد، گاز و ... فکر کنید بلکه بایست به نحوه عملکرد مجموعه سیستم در شبکه توزیع و انتقال و چگونگی پایدار نگهداشتن آن نیز بیندیشید. حل این مشکل امکانپذیر است اما به سرمایهگذاری نیاز دارد و کار آسانی نیست. موضوع فقط به چند سلول خورشیدی و تعدادی باطری ختم نمیشود بلکه پیچیدهتر از این حرفهاست.
ناگهان پول نقد حیاتی میشود!
برای آندسته افرادی که در زمانی قطعی برق کف خیابان هستند، بیبرقی و خاموشی چالشهای بیشتری را در جوامع دیجیتال امروزی در بر دارد.
یکی از شهروندان شهر مالاگا در جنوب اسپانیا درباره این حادثه گفت: ناگهان پول نقد حیاتی میشود. وقتی برق رفت، فقط ۴۰ یورو در جیبم داشتم! بدیهی است که نمیتوانید از عابربانک پول بگیرید یا با کارت اعتباری پرداخت انجام دهید، بنابراین خیلی مهم است که همیشه اندکی پول نقد همراهتان باشد. سراپا دیجیتال شدهایم اما اگر بدون برق، سیستم به گل مینشیند!
دیدگاه خود را بیان کنید