مجلس با اولویت‌ بررسی طرح ملی هوش مصنوعی موافقت کرد

تهران-آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد- نمایندگان مجلس شورای اسلامی با بررسی اولویت دار گزارش کمیسیون صنایع و معادن درخصوص طرح ملی هوش مصنوعی، موافقت کردند.

به گزارش خبرنگار سیاسی آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد، مصطفی طاهری نماینده مردم زنجان و طارم در جلسه علنی امروز یکشنبه مجلس شورای اسلامی پیشنهاد بررسی اولویت دار طرح ملی هوش مصنوعی را مطرح کرد.

وی با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری در آبان‌ماه سال ۱۴۰۰ در دیدار با نخبگان کشور بر لزوم قرار گرفتن ایران در جمع ۱۰ کشور برتر حوزه هوش مصنوعی، گفت: در پی این فرمایشات، روند تدوین این طرح از همان زمان در مجلس آغاز شد. هدف بزرگی بود و مجلس با بررسی قوانین سایر کشورها، پیش‌نویس اولیه‌ای را تهیه کرد. با توجه به همزمانی با تدوین برنامه هفتم توسعه، مقرر شد موضوع در قالب لایحه‌ای از سوی دولت پیگیری شود. با این حال از سال ۱۴۰۰ تاکنون، مقام معظم رهبری چندین مرتبه نسبت به عقب‌ماندگی کشور در این حوزه تذکر داده‌اند.

طاهری از وضعیت فعلی و تعدد نهادهای موازی در حوزه هوش مصنوعی انتقاد کرد و افزود: در کشور شوراها و دستگاه‌های مختلفی وارد این حوزه شده‌اند؛ شورای عالی فضای مجازی، شورای عالی انقلاب فرهنگی، معاونت علمی ریاست‌جمهوری، سازمان برنامه و بودجه، وزارت علوم و... هرکدام اسناد و مأموریت‌هایی تعریف کرده‌اند، اما همین موازی‌کاری باعث اتلاف منابع محدود و نبود افق روشن در مسیر توسعه هوش مصنوعی شده است.

وی گفت: بر اساس آمار مربوط به حدود ۹ ماه قبل، ۳۲ کشور قانون جامع در حوزه هوش مصنوعی دارند، ۲۹ کشور دیگر در مراحل نهایی تصویب هستند و ۵۳ کشور نیز اقدامات اولیه قانون‌گذاری را انجام داده‌اند. قطعاً امروز این آمار افزایش یافته و نشان می‌دهد بیش از ۱۰۰ کشور به شکل فعال وارد فرآیند قانون‌گذاری در این حوزه شده‌اند.

وی افزود: در این مسیر، کمیسیون صنایع و معادن مجلس در ۸ تا ۹ ماه گذشته با همکاری تمامی ذی‌نفعان اعم از بخش دولتی، خصوصی و دانشگاهی، اصلاحات لازم را در طرح انجام داده و کار تخصصی و دقیقی صورت گرفته است.

طاهری با اشاره به استقبال نمایندگان مجلس برای بررسی این طرح، گفت: برای اولویت قرار دادن این طرح، به ۵۰ نفر مراجعه کردم و هر ۵۰ نفر بدون استثناء آن را امضا کردند. اگر به همه مراجعه می‌کردیم، شاید ۲۹۰ امضا جمع می‌شد.

محمدتقی نقدعلی، نماینده مردم خمینی‌شهر در مخالفت با اولویت بررسی این طرح در مجلس با اشاره به قوانین جاری کشور و مشکلات جدی ناشی از آن‌ها، تأکید کرد: در حالی از هوش مصنوعی سخن می‌گوییم که قوانینی در کشور داریم که عملاً هوش طبیعی جوانان ما را از بین برده‌اند. یکی از مهم‌ترین این قوانین، قانون ظالمانه مهریه است که در احکام صادره از دادگاه‌ها آثار گسترده‌ای داشته و باعث زندانی شدن بسیاری از جوانان شده است.

نقدعلی با استناد به آیین‌نامه داخلی مجلس نسبت به طرح اولویت‌دار شدن پیشنهاد شده اعتراض کرد و گفت: استناد به ماده ۱۰۰ آیین‌نامه داخلی برای خارج کردن این طرح از نوبت، بدون رعایت ترتیبات قانونی، با روح قانون‌گذاری سازگار نیست. به نظر می‌رسد اگر بناست طرحی با اولویت بررسی شود، بهتر است ابتدا کلیات طرح اصلاح قانون مهریه در صحن مطرح و تصویب شود، سپس به سراغ موضوع مهم هوش مصنوعی برویم.

عبدالحسین روح‌الامینی، نماینده مردم تهران در موافقت با این طرح با اشاره به تأثیرات گسترده این فناوری در زندگی مردم و آینده کشور، بر ضرورت تسریع در رسیدگی به این طرح تأکید کرد.

وی گفت: موضوع هوش مصنوعی و مسائل مرتبط با آن نه تنها در حوزه علم و فناوری، بلکه در ترسیم آینده کشور و جوانان ما نقشی اساسی دارد. این مسئله ابعادی دارد که اگر بخواهیم وارد جزئیات آن شویم، نیاز به ساعت‌ها گفت‌وگو دارد. اما دلیل اصلی برای درخواست اولویت بررسی این طرح، ضرورت ساماندهی وضعیت فعلی و بهره‌برداری سریع‌تر از ظرفیت‌های موجود در این حوزه است.

نماینده تهران همچنین پیشنهاد داد که فضاهای نمایشگاهی مجلس در اختیار فعالان این حوزه قرار گیرد تا بتوانند دستاوردهای خود را برای نمایندگان و مردم به نمایش بگذارند.

به گزارش آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد، محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در باره این طرح، گفت: دولت قرار بود در شش ماه گذشته لایحه‌ای درباره هوش مصنوعی به مجلس ارائه کند؛ اما هنوز این اتفاق نیفتاده است، اما گویا درحال تدوین طرحی در این باره است.

وی تاکید کرد: از این جهت که شما نمایندگان اولویت طرح ملی هوش مصنوعی را تایید کردید، امروز کلیات این طرح را مورد بحث قرار می‌دهیم اما به خاطر اینکه دولت نظراتی دارد و طبیعتاً کمیسیون‌های مجلس و بخصوص کمیسیون آموزش هم نظراتی دارد، این طرح را دو شوری خواهیم کرد که دقیق‌تر و در فرصت مناسب‌تر و با خرد جمعی این موضوع را پی‌گیری کنیم.

دیدگاه خود را بیان کنید

0 دیدگاه