
به گزارش خبرنگار معارف آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد امروز چهارشنبه، ۳۱ اردیبهشت برابر با ۲۳ ذیقعده و روز زیارتی مخصوص ثامن الحجج، علی بن موسی الرضاست و بسیاری از ارادتمندان به آن حضرت تلاش می کنند تا در این روز خود را به مشهد برسانند و از فیض زیارت امام رئوف محروم نمانند.
زیارت به معنای دیدار کردن بزرگان دین، با نیت مذهبی و عزیمت ظاهری و باطنی به اماکن مذهبی است که پیروان یک دین برای اقامه یک فریضه دینی یا تکریم، تعظیم و یا تقرب به پیشوای مذهبی انجام می دهند. حجت الاسلام جواد محدثی با ارائه این تعریف از زیارت گفت: این آیین در بیشتر مذاهب وجود دارد و در تشیع نیز مورد تأکید و تعطیم بزرگان دین قرار گرفته است. از نگاه مذهب تشیع، دیدار از مشاهد مشرفه امامان معصوم (ع) و انجام دادن اعمال مخصوص و حتی سلام دادن به ایشان از راه دور، زیارت به شمار می آید و از پاداش اخروی برخوردار است.
مردم ایران که هر وقت فرصتی پیدا کنند، به بهانه تعطیلات تابستان، روزهای عید نوروز یا سالروز ولادت و شهادت ائمه راهی مشهد می شوند تا هم استخوانی سبک کنند و هم با خانواده یا دوستان گشت و گذاری داشته باشند و خدا رحمت کند آیت الله آقامجتبی تهرانی را که می گفت «سیاحت من زیارت امام رضا(ع) است» و سفارش می کرد که از مسجد گوهرشاد وارد حرم شوید.
زیارت امام رضا(ع) آدابی دارد که هم در مفاتیح و کتاب های دعا آمده است و هم بعضی از آداب آن در اطراف حرم مطهر ثامن الائمه نوشته شده است. یک بار در گزارشی با عنوان «زیارت امام رئوف (ع) بشرطها و شروطها» برخی از آداب زیارت را ذکر کردیم و در گزارشی دیگر با عنوان «زیارت امام رضا (ع) به چه قیمتی!» به نکات ریزی از زیارت های ماموریتی پرداختیم که البته به مذاق برخی خوش نیامد.
نکته ای که در باب زیارت امام رضا(ع) گاهی مورد توجه زائران واقع نمی شود، روش عکس گرفتن در کنار حرم مطهر امام رضا(ع) است که برخی دوست دارند با امام رضا(ع) هم عکس «سلفی» بگیرند.
شاید شما هم هنگام ورود به حرم موسی بن جعفر(ع) بسیاری از زائران را ببینید که گوشی به دست و درحالی وارد حرم می شوند که مشغول عکسبرداری و فیلمبرداری می شوند یا زیارت خود را با برقراری ارتباط مستقیم با دوستان یا خانواده به اشتراک می گذارند درحالی که برای زیارت، قبل از هر کاری باید رخصت گرفت که به آن اذن دخول می گویند. به عبارت دیگر خود را در محضر امام ببینیم و گر چه امام معصوم(ع) را نمی بینیم ولی امام صدای ما را می شنود و هنگامی که به آن حضرت سلام می دهیم؛ امام به ما پاسخ می دهد.
شاید برخی زائران بگویند بعد از اذن دخول و هنگام ورود به حرم مشغول عکس و فیلم گرفتن می شوند درحالی که اگر کسی خود را در محضر امام ببیند، هرگز چنین کاری انجام نمی دهد؛ همانگونه که پس از زیارت و هنگام خارج شدن از مقابل ضریح مطهر، همچنان دست به سینه و عقب عقب می رویم. گویی از محضر امام خارج می شویم تا به جایی برسیم که احساس کنیم از محضر آن حضرت خارج شده و لذا مشغول نماز و خواندن زیارت می شویم.
با این حال توجه به چند نکته در هنگام عکس گرفتن در کنار ضریح امام رضا(ع) ضروری است. یکی این که هنگام عکس گرفتن مواظب باشیم تا پشت به ضریح نکنیم. چون این کار نوعی به احترامی محسوب میشود که خادمان آستان قدس رضوی با رعایت ادب به این نکته اشاره می کنند؛ همانگونه که وقتی صدای خود را برای صلوات گرفتن در کنار ضریح بلند می کند، به او نیز گوشزد می کنند که نباید صدای خود را در کنار حرم امام بلند کنند.
برخی افراد حتی از فاصله دور هم به این نکته توجه دارند. مثلا یک ماه پیش که با آیت الله سیدمحمدمهدی میرباقری همسفر کربلا بودیم، این صحنه زیبا را آفرید. چون هنگامی که به دعوت برخی از دوستان برای گرفتن عکس از پشت بام هتلی در کربلا آماده می شد، از پشت کردن به گنبد امام حسین(ع) با آن فاصله حدود دو کیلومتری هم پرهیز کرد و گفت احترام سیدالشهدا از اینجا هم واجب است و به شکلی رو به حرم سیدالشهدا(ع) ایستاد که یک زاویه ۹۰ درجه ایجاد کرد تا هیچ گونه بی احترامی به بارگاه آن حضرت صورت نگیرد.
نکته دیگر رعایت حال زائران است. برخی زائران هنگام ورود به حرم با افرادی روبرو می شوند که مشغول عکس گرفتن از دیگران هستند و مجبورند لحظاتی صبر کنند تا عکس گرفتن آنان به پایان برسد در حالی که همین چند لحظه توقف باعث ایجاد ازدحام می شود. البته آنچه در حرم ها دیده می شود، لطف و مهربانی زائران به یکدیگر است. چون هم زائری که عکس می گیرد و هم زائری که عبور می کند با متانت و لبخند برخورد می کند ولی رعایت حق الناس به ویژه در مناسبت ها مثل چنین روزی که روز زیارت مخصوص امام رضاست واجب است. البته خادمان حرم نیز با مهربانی این نکته را گوشزد می کنند که راه دیگران را نبندند. لذا تاکید شده است از ایستادن طولانیمدت در مسیر عبور مردم خودداری کنید.
شما تاکنون چند عکس و فیلم یادگاری با حرم امام رضا (ع) گرفته اید و چند بار به آن عکس ها و فیلم ها مراجعه کرده و دلتان دوباره حال و هوای زیارت کرده است؟
دیدگاه خود را بیان کنید