جهش کشاورزی در سرزمین آفتاب با کشت هوشمند و گلخانه‌ها

سمنان - آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد - توسعه گلخانه‌ها، سامانه‌های آبیاری نوین و سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های آب و خاک رویکرد مهم جهادکشاورزی در گرمسار متناسب با شرایط خشکسالی و اقلیم خشک و کویری است. این شهرستان ۵۰ هکتار گلخانه و سامانه نوین آبیاری در افزون بر ۱۱۵ هکتار اراضی کشاورزی دارد.

به گزارش خبرنگار آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد، سهم ۸۵ درصدی بخش کشاورزی از مصرف آب کشور، تداوم خشکسالی‌های پی‌درپی و افت شدید سفره‌های آب زیرزمینی، و بحران کم‌آبی، امروز به یکی از مهم‌ترین تهدیدها برای امنیت غذایی و پایداری تولید در ایران تبدیل شده است.

شهرستان گرمسار نیز که در اقلیم خشک و کم‌بارش مرکز کشور قرار دارد، از جمله مناطقی محسوب می‌شود که کشاورزی در آن سال‌هاست با چالش جدی کمبود منابع آب و فرسایش خاک مواجه شده است.

خشکسالی‌های مکرر، کاهش روان‌آب‌ها، و افت سطح قنات‌ها و چاه‌ها در گرمسار نه تنها بهره‌وری اراضی زراعی را تحت‌تاثیر قرار داده، بلکه ادامه فعالیت کشاورزان و باغداران را در بسیاری از روستاها با تردید و نگرانی همراه کرده است. در چنین شرایطی، ادامه کشت‌های پرمصرف و شیوه‌های سنتی آبیاری دیگر پاسخگوی نیازهای اقتصادی کشاورزان نیست و منابع طبیعی منطقه را نیز با خطر نابودی روبه‌رو می‌کند.

در پاسخ به این بحران، ضرورت تغییر الگوی کشت و حرکت به‌سوی کشاورزی پایدار به یک اولویت جدی در برنامه‌های جهاد کشاورزی تبدیل شده است. توسعه گلخانه‌ها، بهره‌گیری از سامانه‌های نوین آبیاری، لوله‌گذاری و انتقال آب با حداقل هدررفت، و ترویج کشت‌های مقاوم به کم‌آبی از جمله راهکارهایی است که با هدف افزایش بهره‌وری، حفظ منابع پایه، و تضمین امنیت غذایی در گرمسار در دستور کار قرار گرفته است.

اجرای ۶ طرح مهم در حوزه آب و خاک

توسعه گلخانه‌ها، سامانه‌های آبیاری نوین و سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های آب و خاک از جمله سیاست‌های مهم دولت و سازمان جهادکشاورزی در شرایط خشکسالی و اقلیم خشک و کویری است.

رییس اداره جهاد کشاورزی گرمسار روز چهارشنبه در گفت‌وگو با خبرنگار آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد بیان کرد: ۶ طرح شاخص در بخش آب و خاک سال ۱۴۰۳ در این شهرستان اجرا شد که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به احداث استخر ذخیره آب به ظرفیت ۱۸ هزار مترمکعب، احیا و مرمت قنوات، اجرای کانال انتقال آب به طول هفت کیلومتر، و لوله‌گذاری به طول سه کیلومتر اشاره کرد.

علی جورابلو افزود: همچنین توسعه سامانه آبیاری تحت فشار در سطح ۱۱۵ هکتار از اراضی کشاورزی از مهم‌ترین اقدام‌های صورت‌گرفته در بهره‌وری منابع آب بوده است.

رشد ۵۰ هکتاری گلخانه‌ها و تاکید بر کشاورزی هوشمند

رییس جهاد کشاورزی با اشاره به اهمیت توسعه گلخانه‌ها در منطقه گفت: در حال حاضر ۵۰ هکتار گلخانه در شهرستان وجود دارد که از این میزان، حدود ۴۰ هکتار به بهره‌برداری رسیده و زیر کشت قرار دارد و ۱۰ هکتار باقی‌مانده نیز در حال احداث است و به‌زودی به چرخه تولید می‌پیوند.

جهش کشاورزی در سرزمین آفتاب با کشت هوشمند و گلخانه‌ها

وی اضافه کرد: با توجه به شرایط اقلیمی خاص منطقه و بهره‌مندی از تابش آفتاب مطلوب، توسعه کشت‌های گلخانه‌ای، کشت زیر پلاستیک و استفاده از روش‌های نوین آبیاری از سیاست‌های راهبردی این سازمان در حوزه تولیدات گیاهی است.

وی درباره میزان تسهیلات برای تامین سرمایه در گردش بیان کرد: ۹۹۵ میلیارد ریال اعتبار در بخش سرمایه‌ای شهرستان جذب و توزیع شد و از این رقم، ۲۳ میلیارد ریال به مکانیزاسیون، ۴۳ میلیارد ریال به مشاغل خانگی و ۳۰۰ میلیارد ریال به طرح‌های تبصره ۱۸ اختصاص یافت و در قالب ۱۳۷ پرونده پرداخت شد.

چالش‌های تامین نهاده‌های کشاورزی

جورابلو با بیان اینکه شهرستان دارای ۳۳ هزار هکتار اراضی کشاورزی است، گفت: سهمیه تخصیص‌یافته کود شیمیایی تنها برای یک سوم این اراضی معادل ۱۰ هزار و ۵۰۰ هکتار است و سال گذشته ۲ هزار و ۶۶۸ تن کود اوره، ۴۳۰ تن کود فسفات و ۱۷۰ تن کود پتاس در منطقه توزیع شد.

رییس جهاد کشاورزی گرمسار سیاست کلی را افزایش سالانه سطح اراضی تحت پوشش سامانه آبیاری تحت فشار و بهینه‌سازی مصرف آب است عنوان کرد و یادآور شد: در حوزه تولیدات گیاهی، علاوه بر توسعه گلخانه‌ها، در سال گذشته بیش از ۲۱ هزار اصله نهال زیتون جهت اصلاح باغ‌ها و ترویج الگوی کشت در منطقه توزیع شد.

جهش کشاورزی در سرزمین آفتاب با کشت هوشمند و گلخانه‌ها

استان سمنان با بیش از ۵۳ هزار بهره‌بردار، سالانه در مجموع بیش از یک میلیون و ۷۰۰ هزار تن انواع محصولات کشاورزی شامل زراعی، باغی، دام و طیور و آبزیان تولید می‌کند که بخش عمده‌ای از این تولیدات مازاد بر نیاز مردم استان سمنان است.

از کل گستره بخش کشاورزی استان سمنان ۸۷ هزار هکتار بخش زراعی، ۷۰ هزار هکتار باغ و ۴۰ هزار هکتار آیش است.

تولیدات بخش زراعی استان سمنان سالانه ۹۲۰ هزار تن و میزان محصولات باغی سالانه ۴۸۰ هزار تن است و سالانه بیش از ۲۹۰ هزار تن نیز انواع محصولات دامی در استان سمنان تولید می‌شود.

بیش از ۵۰ درصد از گستره استان سمنان به میزان پنج و ۲ دهم میلیون هکتار نواحی بیابانی است و ۳۵۰ هزار هکتار را جنگل و سه و هشت دهم میلیون هکتار را مرتع شامل می شود.

دیدگاه خود را بیان کنید

0 دیدگاه