تحلیل فعالان اقتصادی از بیانات اخیر رهبر انقلاب و رئیس‌جمهوری چیست؟ | پیام حاکمیت برای تعامل با دنیا

فعالان اقتصادی با ارزیابی مثبت از حرکت سیاست خارجی کشور، معتقدند: رهنمودهای رهبر انقلاب فرصتی برای دولت ایجاد کرده تا شرایط را به نفع بهبود شرایط اقتصادی تغییر دهد و دولت نیز در این مسیر در حال حرکت است.

فعالان اقتصادی با ارزیابی مثبت از حرکت سیاست خارجی کشور، عنوان کردند که سخنان اخیر رئیس‌جمهوری حاکی از یک تأکید ویژه برای بهبود و گسترش روابط با جامعه جهانی بود. رهبر انقلاب نیز این فرصت را برای دولت ایجاد کرده‌اند تا شرایط را به نفع بهبود شرایط اقتصادی تغییر دهند. به گفته آنها، ایران با مشکلات اقتصادی عدیده‌ای روبه‌رو است و تحریم‌ها، مشکلات داخلی و عدم بهره‌برداری کامل از ظرفیت‌های موجود، ازجمله موانعی هستند که رشد و توسعه اقتصادی را به چالش کشیده‌اند.

بخش خصوصی معتقد است با توجه به شرایط ویژه و نیاز مبرم به همکاری و هم‌افزایی، می‌توان امیدوار بود که با تکیه‌بر عقلانیت، اتحاد و تعامل سازنده و پرهیز از هرگونه اختلافات داخلی نمایشی و بی‌حاصل، این چالش‌ها را پشت سر گذاشت. آن‌ها از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام خواسته‌اند تا با نگاه به آخرین رهنمودهای مقام معظم رهبری در زمینه لوازم «تحول» در جامعه مسلمین، تصمیمی راهگشا و قاطع و تمام‌کننده به نفع اقتصاد ایران اتخاذ کند.

ضرورت پذیرش «FATF» از سوی مجمع

رئیس اتاق ایران با اشاره به اینکه امروز کشور ایران با مشکلات اقتصادی عدیده‌ای روبه‌رو است، گفته است: تحریم‌ها، مشکلات داخلی و عدم بهره‌برداری کامل از ظرفیت‌های موجود، ازجمله موانعی هستند که رشد و توسعه اقتصادی را به چالش کشیده‌اند. اما با توجه به شرایط ویژه و نیاز مبرم به همکاری و هم‌افزایی، می‌توان امیدوار بود که با تکیه‌بر عقلانیت، اتحاد و تعامل سازنده و پرهیز از هرگونه اختلافات داخلی نمایشی و بی‌حاصل، این چالش‌ها را پشت سر بگذاریم.

به گفته صمد حسن‌زاده، بیانات اخیر مقام معظم رهبری و رئیس‌جمهوری در جمع مسئولان نظام و سفرای کشورهای اسلامی به‌نوعی نقشه راه پیش روی سیاست خارجی کشورمان را ترسیم کرده است، به‌ویژه آنجا که رهبری معظم انقلاب فرمودند «انسآن‌وقتی‌که طرف خودش را شناخت، ممکن است معامله هم بکند، امّا می‌فهمد که چه‌کار باید بکند. باید بشناسیم، بدانیم.»

رئیس اتاق ایران در ادامه افزود: یا نکاتی که دکتر پزشکیان در زمینه رفع اختلاف با دیگر کشورها و گسترش تعامل به‌ویژه با کشورهای همسایه مطرح کردند، پیام روشنی در زمینه آمادگی عالی‌ترین مقامات نظام جمهوری اسلامی ایران برای گسترش و تقویت مناسبات بین‌المللی به شمار می‌آید.

اگرچه بخشی از مشکلات اقتصادی ایران به عوامل خارجی وابسته است؛ اما تجربه کشورها نشان می‌دهد، آن‌ها که توانسته‌اند در برابر بحران‌ها ایستادگی کنند، با استفاده از تدبیر درست و عقلانیت در تصمیم‌گیری‌ها، موفق به غلبه بر مشکلات اقتصادی شده‌اند. مردم ایران که همواره در سخت‌ترین شرایط پشت سر نظام و دولت ایستاده‌اند، اکنون چشم به همت و همدلی مسئولان دوخته‌اند تا گره‌های اقتصادی کشور گشوده شود. در این راستا، تأکیدات مقام معظم رهبری و رئیس‌جمهور به‌ویژه در روز عید مبعث، بیش‌ازپیش اهمیت پیدا می‌کند.

او در ادامه اظهار کرده: در کنار تدبیر برای گسترش تعاملات بین‌المللی و ایجاد روابط اقتصادی قانونمند با تمامی کشورها با حفظ کلیه آرمان‌های ملی و اقتدار نظام جمهوری اسلامی ایران، توجه به ظرفیت‌ها و توانمندی‌های داخلی کشور، از منابع انسانی گرفته تا صنایع دانش‌بنیان و فناوری‌های نوین و اراده دولت برای اصلاح ساختارهای اقتصادی، کاهش پیچیدگی‌های اداری، تسهیل فرآیندهای سرمایه‌گذاری و تولید و در یک کلمه «مردمی‌سازی اقتصاد»، راه را برای تحقق رشد پایدار هموار کرده و به رشد اقتصادی کشور سرعت می‌بخشد.

حسن‌زاده در پایان عنوان کرده: ما در اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، به‌عنوان نمایندگان بخش خصوصی، آماده‌ایم که در این مسیر، به‌عنوان بازوی مشورتی و اجرایی دولت، نقش‌آفرینی کنیم و در کنار مردم و نظام، برای شکوفایی اقتصادی و تحقق منافع ملی تلاش نماییم. البته انتظار داریم اکنون‌که بررسی دوباره پذیرش کامل FATF در دستور کار مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار گرفته، بزرگان عضو این مجمع محترم، با نگاه به آخرین رهنمودهای مقام معظم رهبری در زمینه لوازم «تحول» در جامعه مسلمین، تصمیمی راهگشا و قاطع و تمام‌کننده به نفع اقتصاد ایران اتخاذ نمایند.

مانع بزرگ بر سر راه پیشرفت اقتصادی

حسین پیرموذن، نایب‌رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران نیز بیانات اخیر مقام معظم رهبری و رئیس‌جمهوری در عید سعید مبعث، گفت: مقام معظم رهبری در بیانات اخیر خود با اشاره به اینکه بعثت امری مستمر و ادامه‌دار و تحول‌زا است و همچنین «عقل» و «ایمان» شرط وقوع تحول است، جامعه اسلامی را به این سمت رهنمون کردند که اگر به دنبال تحول و تغییر هستیم و خود را پیرو آموزه‌های حضرت پیامبر (ص) می‌دانیم، باید «عقل» و «دین» را به‌عنوان دو موهبت الهی، چراغ مسیر حرکت خود قرار دهیم.

او، یک مانع بزرگ بر سر راه پیشرفت کشور ازجمله در حوزه پیشرفت اقتصادی را تصمیمات نابخردانه و غیرکارشناسی دانست و بیان داشت: «تصمیم‌گیری» یکی از مهم‌ترین مباحث در عرصه‌های مختلف سیاست‌گذاری است و تشخیص شرایطی که در آن قرار داریم، گام نخست یک تصمیم‌گیری عقلانی در زمینه انتخاب یک مسیر حرکت یا راه‌حل مناسب برای حل مشکل است؛ بنابراین داشتن مهارت تصمیم‌گیری مبتنی بر عقلانیت، انتخاب بهترین مسیر را ممکن می‌کند.

پیرموذن، با یادآوری اینکه یکی از مواردی که با تدبیر بزرگان نظام دوباره در دستور بررسی قرار گرفته، «بررسی پذیرش FATF» است، خاطرنشان کرد: از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام که با اعتماد مقام معظم رهبری در این جایگاه قرار گرفته‌اند، انتظار داریم با اتکا به مسیر و لوازمی که رهبر انقلاب برای تحول به همه ما اعضای جامعه مسلمین یادآوری نموده‌اند، حکیمانه درباره FATF تصمیم‌گیری نمایند.

او در عین اینکه از «استفاده از توان داخل» به‌عنوان اولین لازمه تحول اقتصادی در ایران نام برد، تصریح کرد: نارسایی‌ها در انتقال پول، یکی از مهم‌ترین موانع توسعه تجارت خارجی است که امیدواریم با پذیرش کامل FATF این نقیصه برطرف شود. پذیرش FATF باعث می‌شود که افتتاح حساب بانکی در کشورهای خارجی برای تجار ایرانی تسهیل شود و مشکلات در زمینه انتقال پول حل شوند.

فرصت تغییر شرایط اقتصادی برای دولت فراهم شده

امیر کشانی، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اصفهان هم گفته است: سخنان رئیس‌جمهوری حاکی از یک تأکید ویژه برای بهبود و گسترش روابط با جامعه جهانی بود. این توسعه روابط، گامی موردنیاز برای بهبود رفاه جامعه است و اتاق‌های بازرگانی نیز در همین راستا فعالیت می‌کنند.

او سخنان اخیر رهبر انقلاب و رئیس‌جمهوری را به‌عنوان راهگشا برای نقشه راه سیاست خارجی کشورمان، بیان و اظهار کرده: همیشه این فرصت در اختیار دولت بوده است که به‌عنوان نماینده جامعه در عرصه ارتباطات بین‌المللی، به نفع مردم کار کند. مقام معظم رهبری تأکید کردند که برای حضور در میز مذاکره نیاز به شناخت طرف مقابل است. رهبر معظم انقلاب اسلامی این فرصت را برای دولت ایجاد کرده‌اند تا شرایط را به نفع بهبود شرایط اقتصادی تغییر دهد و ارتباط بیشتری با جامعه جهانی داشته باشیم.

او استفاده از فرصت‌ها و پیمان‌های بین‌المللی و حضور در مجامع بین‌المللی را فرصت ویژه‌ای برای بهبود شرایط اقتصادی کشورمان دانست و تأکید کرد: هماهنگی موجود بین سران قوا، بهترین فرصت است که آحاد فعالان اقتصادی باید از آن بهره ببرند و برای بهبود و تغییر شرایط به نفع جامعه و بهبود مستمر فضای اقتصادی تلاش کنیم.

به گفته این فعال اقتصادی، متأسفانه شرایط اقتصادی جامعه خوب نیست و اگر بخواهیم راه‌هایی که تاکنون رفته‌ایم را ادامه دهیم، به مقاصد جدیدی نخواهیم رسید. پیشنهاد مشخص بنده به دولت این است که یک‌بار برای همیشه از اقتصاد خارج شود، یک خروج قهرمانانه از اقتصاد داشته باشد و موضوعات اقتصادی را به جامعه بسپارد و از قیمت‌گذاری دستوری دل بکند.

کشانی تأکید کرده که دولت باید اختیار فعالیت اقتصادی را به دست مردم بسپارد و بهبود شرایط به دست خود مردم انجام گیرد. لازم است به فکر بهبود ارتباط با جامعه جهانی و استفاده از پیمان‌های بین‌المللی باشیم.

بهبود سریع مشکلات اقتصادی است

عبدالله مهاجر دارابی، هیات رئیسه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران نیز گفته است: در داخل هم چپ و راست را کنار بگذاریم و پشت خط بعثت حرکت کنیم. این شدنی است و همه با هم باید کمک کنیم تا شعار وفاق ملی عملیاتی شود. برای این منظور، همه ارکان نظام باید محکم، از ته دل و با صداقت در کنار پرچم بعثت که در دست رهبری است، قرار گیرند.

به گفته او، ما باید با همسایگان و دنیا ارتباط داشته باشیم. ما نمی‌توانیم خودمان را جدا کنیم و فوری‌ترین نیاز کشور نیز بهبود سریع و یک‌درجه‌ای مشکلات اقتصادی است. رهبر انقلاب اسلامی نیز مرتب پیام‌های خود برای رفع مشکلات اقتصادی را به کارگزاران منتقل می‌کنند. بیانات رهبری درباره حل مشکلات اقتصادی، روشن است و سخنان رئیس‌جمهور هم در راستای بیانات رهبری و خیلی نزدیک به همدیگر بود و کل آن در کنار فرمایشات رهبری قابل‌جمع بود. از این هماهنگی، نوید روزهای بهتر قابل دریافت است.

به‌زودی تحریم‌ها که سد راه مذاکرات هستند، برداشته می‌شوند

علی عبداللهیان، رئیس اتاق اردبیل معتقد است: امروز ایران مقتدر قادر است هم با شرق و هم با غرب معامله داشته باشد. معامله، دادوستد است؛ یعنی چیزی دادن و چیزی گرفتن. این در همه زمان‌ها برای ما متصور بوده و هست و ممدوح است. او عنوان کرده، غرب تا زمانی که از اریکه قلدری و زورگویی پایین نیامده و با تحریم‌های ظالمانه که مرتب هم بر آن می‌افزاید، دست برندارد معامله یا مذاکره معنایی ندارد. امیدوارم ترامپ آن‌قدر عاقل شده باشد که بپذیرد بلوغ جمهوری اسلامی ایران قابل‌انکار نیست و حرکت ناموزونی که تا حالا اتفاق افتاده است را جمع کند و دستور برداشته شدن تحریم‌ها را بدهد؛ آن‌وقت است که ما می‌توانیم بپذیریم رئیس‌جمهور ما در یک موضع قدرت و عقلانیت با آنها به مذاکره بنشیند.

این فعال اقتصادی معتقد است: مذاکره در چنین شرایطی معنای درست معامله را خواهد داشت و ازآن‌پس ما می‌توانیم شاهد برچیده شدن شعارهای نامناسب برای مسیر آینده باشیم.

به گفته او، حرکت سیاست خارجی کشورمان را مثبت ارزیابی می‌کنم و مطمئن هستم که این نظام توحیدی، شکستنی نیست و به‌زودی خواهیم شنید که ترامپ یا هر کس دیگری، ناگزیر به پذیرش این واقعیت و برداشتن تحریم‌ها است.

دیدگاه خود را بیان کنید

0 دیدگاه