![](https://file.karafarinaneeghtesad.ir/News/RobatImages/6477f98c-a41a-4a9d-9c47-14ed9813dcbf.jpg)
در نشست چهارجانبه اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ایران، مرکز فناوری و نوآوری رسا، انجمن ارگانیک ایران و سازمان حفظ نباتات «نقش انرژی هستهای در رفع چالشهای صنعت کشاورزی» مورد بررسی قرار گرفت.
در این نشست مقرر شد تفاهمنامه چهارجانبه بین انجمن ارگانیک ایران، سازمان انرژی اتمی، سازمان حفظ نباتات و اتحادیه ملی محصولات کشاورزی منعقد و زمینه ورود فناوریهای جدید هستهای به مزارع و باغات کشور تسریع شود.
سید رضا نورانی، رئیس هیأت مدیره اتحادیه ملی محصولات کشاورزی و انجمن ارگانیک ایران در این نشست به نقش مهم ورود فناوری هستهای به بخش کشاورزی بهویژه در بخش مبارزه با آفات اشاره کرد و گفت: در شرایطی قرار داریم که فعالیتهای علمی و تحقیقاتی در بخش مزارع و مرحله پایلوت آن باید خارج شده و در سطح کشور اجرایی شود.
نورانی با اشاره به نقش انرژی هستهای در رفع چالشهای صنعت کشاورزی گفت: استفاده از انرژی هستهای نقش مهمی در کودهای آلی، حفظ محیط زیست، اکوسیستم و تنوع زیستی، فرسایش خاک، انرژیها و منابع و بهرهوری محصولات کشاورزی ایفا میکند و میتواند اثرات زیست محیطی در بخش کشاورزی را به حداقل برساند.
این فعال اقتصادی تصریح کرد: استفاده از انرژی هستهای در بحث مواد مغذی و پایداری خاک، جذب عناصر مغذی، بهبود کیفیت خاک و کاهش فرسایش خاک اثر به سزایی دارد، این درحالی است که متأسفانه خاک کشور روزبهروز ضعیفتر میشود.
نورانی با اشاره به نقش انرژی هستهای در بحث کاهش فرسایش خاک و کنترل آفات بیان کرد: امروزه فرسایش خاک تهدید جدی برای محیط زیست کشور است، درحالیکه استفاده از انرژی هستهای در عقیمسازی آفات و کنترل آنها و در نهایت حاصلخیزی خاک اثر بسزایی دارد.
رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ایران با بیان اینکه امکان افزایش بهرهوری تولید محصولات کشاورزی از طریق استفاده از انرژی هستهای وجود دارد، افزود: استفاده از انرژی هستهای در بخش کشاورزی هرچه سریعتر به منظور مبارزه با آفات باید به صورت ملی اجرا شود.
او با تأکید بر این موضوع که سرمایهگذاری درباره رفع چالشها در حوزه کشاورزی نیازمند سرمایهگذاری ملی است، بیان کرد: براساس آمار فائو ضایعات محصولات کشاورزی ایران ۳۰ تا ۳۵ درصد است که غذای ۹ میلیون نفر را تأمین میکند، حال با آغاز استفاده از انرژی هستهای در رفع چالشهای کشاورزی و سرمایهگذاری ملی در این حوزه میتوان اثرات آن را در کوتاهمدت دید.
نورانی ادامه داد: بعد از گذشت ۱۰ تا ۱۵ سال، مگس مدیترانهای در کشور وجود دارد و وضعیت میوههایی همچون خرمالو و سیب را تهدید میکند که استفاده از انرژی هستهای برای مبارزه با این آفت هرچه سریعتر باید به صورت ملی اجرا شود.
رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ایران مشکل باقی مانده سموم را از دیگر معضلات بخش کشاورزی دانست و افزود: بسیاری از محصولات صادراتی به دلیل باقی ماندن سموم در محصول، برگشت میخورد. به عنوان مثال پسته ایران به دلیل آفلاتوکسین برگشت خورد، از این رو با استفاده از انرژی هستهای برای مبارزه با آفت و اجرا به صورت پایلوت در یک استان یا شهر نمیتوان کاری را از پیش برد.
این فعال اقتصادی در بخش دیگری از سخنان خود با توجه به شیوع مگس مدیترانهای گفت: باغداران مجبورند پرتقال تولیدی را زود به بازار عرضه کنند و همین امر منجر به کمبود محصول و افزایش قیمت پرتقال به ۶۰ تا ۷۰ هزار تومان در بازار میشود، درحالیکه روی درخت با نرخ ۱۰ هزار تومان از کشاورزان خریداری شده است.
او با اشاره به علل گرانی کیوی در بازار گفت: در فروردین امسال سرمای بیسابقه موجب شد که تولید کیوی در برخی مناطق به ۳۰ درصد و برخی مناطق ۴۰ درصد برسد و به طور کلی یک سوم کاهش یابد و از طرفی آزاد شدن صادرات و رفع ممنوعیت صادرات این محصول به هند، شاهد افزایش قیمت آن هستیم.
دولت برای حل مشکلات به کمک بخش خصوصی نیاز دارد
مریم جلیلی مقدم، رئیس سازمان حفظ نباتات نیز در نشست مشترک با اشاره به نقش انرژی هستهای در رفع چالشهای صنعت کشاورزی، گفت: درحال حاضر موضوع تغییر اقلیم یکی از چالشها و معضلات جدی کشور است به طوریکه آمارهای بارش نشان میدهد که از ابتدای سال زراعی تا ۱۲ بهمنماه به جز استان مازندران در سایر استانها به طور متوسط ۸.۱ درصد کاهش بارش نسبت به سال قبل و ۵۱.۱ درصد دوره نرمال داشتیم، همچنین میزان دما نسبت به دوره بلندمدت ۱ تا ۲ درجه سلسیوس افزایش داشته است.
او خاطرنشان کرد: کاهش بارش و افزایش دما نسبت به دوره نرمال تنها بیانگر آن است که سیکل زندگی آفت کوتاه است و به تدریج تغییر الگوی پراکنش آفات را میبینیم.
جلیلی مقدم ادامه داد: دولت به تنهایی از پس مشکلات بر نمیآید و جزیرهای نمیتوان کار کرد، از این رو با همت بخش خصوصی و حمایت دولت باید مشکلات را حل کرد.
رئیس سازمان حفظ نباتات با اشاره به نقش انرژی هستهای در مبارزه با آفات تصریح کرد: کشور در حوزه انرژی اتمی، هزینه کرده و بسیاری از کشورها هم از این فناوری هستهای استفاده کردند. از طرفی در ایران هم در سطح ۲۰۰ هکتار مبارزه علیه مگس مدیترانهای به صورت پایلوت با سازمان انرژی اتمی و سازمان حفظ نباتات، اقداماتی صورت گرفت که میتوان این همکاریها را در دیگر بخشها، توسعه داد.
دیدگاه خود را بیان کنید