تبعات حمله «ترامپ» به دادگاه کیفری بین‌المللی؛ بی‌اعتباری آمریکا و تضعیف عدالت جهانی

تهران- آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد- «مدرن دیپلماسی» حمله مستقیم اخیر «دونالد ترامپ» علیه دادگاه کیفری بین‌المللی را اقدامی برای به چالش کشیدن نظم چندجانبه جهانی دانست که موجب بی‌اعتباری آمریکا، خدشه به استقلال قضایی و تضعیف عدالت جهانی می‌شود.

به گزارش روز دوشنبه آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد، این اتاق فکر اروپایی در مورد رویکرد خصمانه تازه رئیس جمهوری آمریکا نسبت به دادگاه کیفری بین‌المللی عنوان داشت که دونالد ترامپ در اقدامی بی‌سابقه، به صورت مستقیم به دادگاه کیفری بین‌المللی (ICC) حمله کرد و این بار نه تنها دادستان‌های این نهاد، بلکه مشاوران حقوقی برجسته از جمله وکلای ارشد بریتانیایی را هدف قرار داد.

به تازگی مقام های دولت بریتانیا به افرادی مانند قاضی لرد «آدریان فولفورد»، «بارونس هلنا کندی» و وکیل «دنی فریدمن» هشدار دادند که احتمال دارد به دلیل نقش مشورتی‌شان در پرونده دادگاه کیفری بین‌المللی علیه مقامات رژیم صهیونیستی هدف تحریم‌های آمریکا قرار بگیرند.

طبق تحلیل این مرکز پژوهشی، تحول فوق ابعاد تازه و نگران‌کننده‌ای از رویارویی آمریکا با این نهاد را آشکار می‌سازد که نه تنها استقلال نهادهای قضایی بین‌المللی را تهدید می‌کند، بلکه پیامدهایی گسترده ای را برای عدالت جهانی، همکاری‌های بین‌المللی و حاکمیت قانون به همراه دارد.

ایالات متحده از زمان تأسیس در سال ۲۰۰۲، هرگز عضو دادگاه کیفری بین‌المللی نشده و موضعی خصمانه ای نسبت به آن اتخاذ کرده است. در دوره اول ریاست‌جمهوری ترامپ، این خصومت شدت یافت و تحریم‌هایی علیه مقامات دیوان از جمله «فاتو بنسودا» دادستان وقت، اعمال شد اما تحریم‌های اخیر علیه «کریم خان» دادستان کنونی و تهدید کارشناسان حقوقی—از جمله وکلای بریتانیایی که تنها نظرات حقوقی ارائه داده‌اند—سطحی تازه از تهاجم را نشان می‌دهد.

تبعات حمله «ترامپ» به دادگاه کیفری بین‌المللی؛ بی‌اعتباری آمریکا و تضعیف عدالت جهانی

مدرن دیپلماسی آورده است: این تحولات پس از صدور حکم بازداشت از سوی دادگاه کیفری بین‌المللی علیه «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر اسرائیل و «یوآو گالانت» وزیر دفاع پیشین این کشور، به اتهام ارتکاب جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت در جریان عملیات نظامی اسرائیل در غزه علیه حماس رخ داده است.

طبق این تحلیل، تحریم وکلا و قضاتی که صرفاً مشاوره حقوقی ارائه داده‌اند، حمله‌ای مستقیم به استقلال قضایی محسوب می‌شود. وکلایی چون فولفورد، کندی و کلونی—که در سطح جهانی به دلیل فعالیت‌هایشان در زمینه حقوق بشر مورد احترام‌اند—تنها وظایف حرفه‌ای خود را انجام داده‌اند.

براین اساس، حمله ترامپ علیه دادگاه کیفری بین‌المللی پیامدهای قابل‌توجهی برای روابط بین‌الملل به همراه دارد؛

نخست، این اقدام خطر آسیب رساندن به روابط ایالات متحده با متحدان کلیدی‌ آن از جمله بریتانیا را در پی دارد.

دوم اینکه تحریم‌ها اعتبار ایالات متحده را به‌عنوان مدافع حقوق بشر و حاکمیت قانون لکه‌دار می‌کنند.

سوم، این اقدام خطر تضعیف همکاری جهانی با دادگاه کیفری بین‌المللی را در بر دارد و توانایی دادگاه را برای رسیدگی به پرونده‌های پیچیده تضعیف می کند.

این تحلیل، موضع تهاجمی ترامپ علیه نهادهای بین‌المللی بخشی از یک راهبرد گسترده‌تر وی برای به چالش کشیدن نظم چندجانبه جهانی دانست و افزود: دادگاه کیفری بین‌المللی، به‌عنوان نماد همکاری بین‌المللی، هدفی آسان برای این دیدگاه ایدئولوژیک به‌شمار می‌رود. با تضعیف این دادگاه، ترامپ روایتی را تقویت می‌کند که قدرت ملی را برتر از حقوق بین‌الملل می‌داند.

گزارش در پایان از جامعه جهانی خواست در برابرحمله ترامپ به عدالت جهانی سکوت نکنند و به دادگاه کیفری بین‌المللی هم توصیه کرد به تحقیقاتش ادامه بدهد و احکام عادلانه‌ای صادر کند تا تاب‌آوری‌ خود در برابر فشارهای سیاسی را به نمایش بگذارد.

دیدگاه خود را بیان کنید

0 دیدگاه