آیتم‌های 4گانه وزارت بهداشت در پایش نانوایی‌ها/ استفاده از جوش‌شیرین و جوهر قند ممنوع

در حالی که نان ادامه پای ثابت سفره ایرانی هاست، وزارت بهداشت با تدوین چهار شاخص اصلی، نظارت بر نانوایی ها را وارد فاز تازه ای کرده است. از بررسی کارت های بهداشتی و نظافت کارمندان تا کنترل کیفیت مواد اولیه و ابزار پخت، همه چیز زیر ذره بین قرار گرفته اند. آن ها در شرایطی که از جوش شیرین و جوهر قند به عنوان دو ماده مضر استفاده می شود، ممنوع اعلام شده و با متخلفان در راه است.

به گزارش آژانس خبری کارآفرینان اقتصاد، رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت با بیان اینکه تیم های ارزیاب وزارت بهداشت بر مبنای آیتم های چهارگانه نانوایی ها را پایش می کنند، گفت: «بهداشت افراد شاغل در نانوایی»، «مواد پخت نان»، «تجهیزات و ابزار پخت نان» و «سازه نانوایی» آیتم های چهارگانه بررسی نانوایی هاست.

مهندس محسن فرهادی با بیان اینکه رصد و پایش نانوایی ها جزو وظایف همشگی وزارت بهداشت محسوب می شود، اظهار کرد: نانوایی ها جزو مراکز مهم عرضه کننده موادغذایی محسوب می شوند و با آیتم های 4گانه مورد پایش قرارمی گیرند. بررسی الگوی مصرف نان در کشور بیانگر این است که «بربری، «سنگک»، «تافتون» و «لواش» جزو نان های پرمصرف کشور هستند و این در حالی است که نان های حجیم و نیمه حجیم نیز در کشور تولید می شود.

وی درباره آیتم های 4گانه رصد و پایش نانوایی ها گفت: «بهداشت افراد شاغل در نانوایی»،   «مواد پخت نان»،   «تجهیزات و ابزار پخت نان» و «سازه نانوایی» آیتم های 4گانه بررسی هستند که دانشگاه های علوم پزشکی کشور برای رصد و پایش مراکز عرضه نان به کار می گیرند. منظور از بهداشت فردی افراد شاغل در مراکز عرضه نان این است که کارت بهداشتی آنها، دوره های آموزشی سپری شده، نظافت روپوش و دست ها مورد بررسی قرار می گیرد.  

رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت درباره بررسی مواد پخت نان توضیح داد: آرد مصرفی، خمیر تولیدی، نمک و افزودنی های مجاز و غیرمجاز جزو آیتم هایی هستند که برای پخت نان مورد رصد و پایش قرار می گیرند. مخمرها که برای آماده شدن خمیر برای پخت نان استفاده می شوند و ویتامین های گروه B را تولید می کند، مورد تایید وزارت بهداشت است. هرگونه افزودنی به خمیر به جز مخمرهای مورد تایید وزارت بهداشت نیست و افزودنی هایی مانند جوش شیرین و جوهرقند جزو افزودنی های غیرمجاز محسوب می شوند و در فرایند تولید نان نباید استفاده شوند. تیم های ارزیاب از دستگاه های پرتابل برای بررسی وضعیت آرد و خمیر استفاده می کنند و در صورت نیاز نمونه آزمایشگاهی گرفته می شود.  

فرهادی با بیان اینکه دستگاه ها و تجهیزات نانوایی ها به روز شده، خاطرنشان کرد: بررسی تجهیزات و ابزار پخت نان از دیگر مواردی است که پایش می شود. نانوایی هایی که از دستگاه و تجهیزات برای پخت نان بهره می گیرند، می بایست از دستگاه هایی استفاده کنند که استاندارد ملی داشته باشد. حرارت این دستگاه ها می بایست به نحوی باشد که نان در مواجهه با حرارت مستقیم قرار نگیرد. تیم های ارزیاب، جلوگیری از سوختن نان و ایجاد کربن در تجهیزات را در دستور کار خود دارند.  

وی با بیان اینکه نانوایی ها از سازه های مناسبی برخوردار نیستند، گفت: بررسی سازه نانوایی ها از دیگر موارد پایش مراکز عرضه نان است. محل نگهداری آرد، فضای استراحت نانواها و محل پذیرش مشتری ها می بایست اصلاح شود و در حال پیگیری این موضوع از اتاق اصناف و اتحادیه نانوایان هستیم.  

رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت درباره برخورد با متخلفان گفت: کار در نانوایی ها به دلیل مواجهه مستقیم با گرما سخت است و این موضوع در فصل گرم سال دو چندان می شود. وزارت بهداشت، برخورد قضایی و حقوقی با نانوایی ها را در دستور کار قرار نداده است اما اگر تخلفی صورت گیرد، فرصتی برای رفع آن در اختیار متصدی نانوایی قرار می گیرد. به طور معمول تخلف های بهداشت فردی در بازدیدهای دوره ای رفع می شود، اما شرایط سایر آیتم های بررسی نانوایی ها متفاوت است.  

فرهادی اظهار کرد: اگر متخلفان برای رفع موارد مطرح شده در بازه زمانی که در اختیار آنها قرار گرفته اقدام نکنند برای آنها تذکر صادر می کنیم و گاهی اوقات منجر به تعطیلی آن واحد صنفی می شود.  

دیدگاه خود را بیان کنید

0 دیدگاه